Endüstriyel Soğutma Sistemleri
Türkiye’de son yıllarda endüstriyel olarak kurulan yeni tesis ve fabrika sayısında artış gözlemlenmektedir. Bu tesisler çok büyük ve kompleks yapıları oluşturur. İçerisinde hem üretim alanları hem de çalışanların kalacağı dinlenme alanları, yemekhaneler söz konusudur. Bu alanların mevsime ve üretim yapılan alana göre ısı değerlerinin korunması gerekmektedir. Bu da oldukça farklı sistemleri gerektirir.
Tekstilden gıdaya, otomotivden plastiğe pek çok üretim alanı endüstriyel soğutma ihtiyacı içindedir. Birçok alanda da bu uygulama kullanılır. Fakat her bir sektör farklı sıcaklık derecesine ihtiyaç duyar. Bu sebeple de alana ve yapılan üretime göre kullanılan çeşitler farklılık gösterir. Endüstriyel alanda özellikle gıda maddelerinin üretimi yapılıyorsa bu ürünlerin bozulmadan ve sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesinin yolu soğutma için yapılan uygulamalardır.
Endüstriyel Soğutma Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak fabrikalarda veyahut endüstriyel üretim yapılan alanlarda en yoğun olarak kullanılan iki model vardır. Bunlar Chiller soğutma sistemleri ve evaporatif soğutma sistemleridir. Diğerlerini de şöyle sıralayabiliriz:
- VRV klima soğutma sistemleri
- Merkezi soğutma sistemleri
- Rooftop soğutma sistemleri
Ülke olarak gelişen ve üreten bir sanayimiz var. Bu sebeple de üretimin daha verimli şekilde yapılmasını sağlayacak uygulamalara ve yardımcı malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Yukarıda saydığımız sistemler içinde kullanılan malzeme çeşitleri şöyledir:
- Soğutma kompresörü
- Soğutma kompresörü için gereken elemanlar
- Evaporatör
- Evaporatör için kullanılan ekipman
- Kondenser
- Kondenser için gerekli ekipman
- Su soğutma kuleleri
- Bakır boru bağlantı malzemeleri
- Termostatlar
- Hava kanalı için kullanılan ekipman
- Hava hızı ölçüm aletleri
- Akışkan kontrol cihazları
- Vakum pompaları
- Şarj silindirleri
- Basınç manifoldları
- Elektriksel ölçme aletleri
- Oksi-asetilen kaynak seti
- İnovasyon için gerekli ekipman.
Endüstriyel Soğutma Sistemleri Nasıl Özelliklere Sahiptir?
Endüstriyel alanlarda daima endüstriyel soğutma sistemleri için ihtiyaç vardır. Çünkü bu alanlarda doğal bir hava sirkülasyonu ihtiyacı söz konusudur. Bu sistemler, çalışan ekipmanların verimli kullanılmasını sağlar. Enerji tasarrufu çok önemli bir özelliktir. Aynı zamanda çalışanlar için de sağlığı koruma adına da çok mühim katkıları vardır. Bu uygulama sayesinde alan istenen sıcaklık değeri için ayarlanır.
En sık kullanılan sistemlerden biri chiller soğutma sistemidir. Hem hava hem de su soğutmalı olmak üzere iki türü vardır. Dengeli bir soğutma sağlar. Bir bölgeden ısıyı alır, diğer bölgelere dağıtır. Bu sebeple de adı enjeksiyonlu sistem olarak da bilinir. Hava soğutmalı sistem açık alanlara monte edilir. Su soğutmalı sistemde ise genellikle yer altı sularından veya akarsulardan istifade edilir. Bu sebeple daha çok hava soğutmalı sistemlere rastlanır.
İçinde kompresör, kondenser, kısılma vanası, kontrol cihazı, evaparatör, elektrik panosu, güvenlik elemanları ve pompa bulunur. Bu bileşenlerin her birinin ayrı bir görevi vardır. Kısaca sistem içinde bulunan vanalar sayesinde soğutucu akışkan buharlaştırılır. Yani düşük basınçlı soğutucu akışkan, sistemdeki ısıyı alır, buhar haline getirir. Böylece soğutma tamamlanmış olur. Bu vanalar da hem standart hem de elektronik tarzda bulunabilir.
En fazla kullanılan ikinci uygulama, evaporatif soğutma sistemleridir. Bu cihaz içinde bulunan fanlarla ortamdaki sıcak havayı çeker, içinde bulunan pedler sayesinde hava su ile temas eder. Bu sayede doğal bir buharlaşma gerçekleşir. Ortaya çıkan hem taze hem de soğuk hava alana gönderilir. Böylece alan soğumuş olur. Bu uygulama çok işlevsel ve verimlidir:
- En düşük enerjiyi kullanarak en yüksek derecede performans sergiler. Yani enerji tasarrufu sağlar.
- Düşük seviyede elektrik tüketilir.
- Çalışma prensibi çevreye dost şekilde ayarlanmıştır.
- İçinde bulunan filtreler havayı kirletmez. O havayı kirden ve tozdan arındırır.
- Çalışma prensibi buharlaşma sistemi ile gerçekleşir.
- Dıştan aldığı ısıyı buharlaştırarak serinlik sağlar ve taze soğuk havayı dışarı verir.
- Sessiz çalışan fanlara sahiptir.
- Ortamda daima temiz hava sirkülasyonu olur.
- Aynı havayı ortam içinde devir daim ettirir.
- Hem bakımı hem de kurulumu çok kolaydır.
- Kurulum maliyeti diğer sistemlere nazaran düşüktür.
Endüstriyel Soğutma Neden Önemlidir?
Endüstriyel soğutma geniş yelpazede kullanılan bir uygulamadır. En yoğun kullanıldığı alan da gıda ve içecek sektörüdür. Meyve ve sebzelerin saklanması, ürünlerin tazeliğini ve kalitesini muhafaza etmesi önemlidir. Başka önemli bir sektör de kimya ve petrokimyadır. Üretim boyunca yüksek ısı oluşur. Bu ısının kontrol edilmesi kritik bir öneme sahiptir. Bunu takip eden ilaç sektörü, enerji üretim alanları gibi birçok sektör ürün kalitesini korumak ve güvenliği sağlamak için bu uygulamaya ihtiyaç duyar. Bütün sektörler için ortak avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- Üretim alanında sıcak kontrolünü sağlayarak verimi artırır.
- Ekipmanların aşırı ısınmasını önler.
- Tehlikeli maddelerin işlenmesi sırasında riski azaltır.
- Ürün kalitesini muhafaza eder.
Endüstriyel soğutma sistemleri İçinde Kompresörler Ne İşe Yarar?
Endüstriyel soğutma sistemleri içinde bir soğutucunun ortalama 1000 tonluk bir soğutma enerjisi vardır. Chillerin üç farklı tipi mevcuttur. Hava, su ve evaporatif yoğuşmalı sistem. Bunun da dört kategorisi bulunur. Pistonlu, santrifüj ve vidalı sistemler, elektrikli motor ile randıman alır. Absorpsiyonlu uygulama ise hem gaz hem de buhar türbinleri sayesinde çalışabilmektedir.
Endüstriyel Soğutma Sistemleri Nereden Alınır?
Entalpi Mühendislik olarak en iyi soğutma çözümlerini sunuyoruz. Uzman ekibimiz verimli bir çalışma ortamı oluşturmak konusunda hizmet veriyor. İşimiz soğutma sistemlerinin tasarımından kurulumuna, bakımından onarımına her alanı kapsar. Bu sistemlerin belli sürelerde bakımının yapılması ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Uzman ekiplerimiz montaj yaptığı gibi bakım konusunda da destek olur.
Ticari işletmeler, hastaneler, oteller ve endüstriyel tesisler için en uygun çözümü sunuyoruz. İçinde bulunduğunuz sektör için en uygun ısı ayarını yapıyor, her zaman destek olmaya devam ediyoruz. Garantili hizmet vererek müşterilerimizin memnuniyeti için çalışıyoruz.