logo-entalpi-2

İklimlendirme Sistemleri

İklimlendirme sistemleri kapalı alanların nem, sıcaklık veya hava kalitesi ve havalandırma koşullarını kontrol eden sistemlere denilmektedir. Evlerden iş yerlerine kadar farklı alanlarda kullanılan iklimlendirme sistemi alanı insan sağlığı için daha uygun bir hale getirir. İklimlendirme sistemleri sadece kişiler için değil depo veya fabrika gibi alanlarda yer alan gıda veya hassas malzemeler için de en elverişli ortamı oluşturacaktır. Daha sağlıklı ve kaliteli bir ortam artık iklimlendirme sistemleriyle mümkün olmaktadır.

İklimlendirme Sistemleri Çeşitleri

  • Havalandırma sistemleri: Tüm kapalı ortamlardaki kirli havayı dışarı atarak içeri daha temiz hava girişimini yapan sistemlerdir. Havalandırma sistemleri kapalı alanlarda mutlaka kullanılması gereken sistemlerden birisidir. Restaurant, mutfak veya kafe gibi alanlar genellikle kalabalık olan yerlerdir. Hem müşteriler hem de çalışan kişiler için ortamın daha ferah ve kaliteli bir şekilde olması gerekmektedir. Havalandırma sistemi de ortamı temizleyerek herkes için daha sağlıklı bir hale getirecektir. İşletmenizin özelliklerine göre en uygun havalandırma sistemi tercihini yapabilirsiniz.
  • Klima sistemleri: Klima sistemleri iç mekânların hem sıcaklık hem de soğukluk düzeyini ayarlayan, mekândaki fazla nemi alarak daha ferah havayı ortama dağıtan sistemlerdir. Evlerde, iş yerlerinde veya diğer kapalı alanlarda klimalar sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Kombiler: İç mekânları doğalgaz ile ısıtan ve sıcak su ihtiyacını karşılayan sistemlerdir. Doğal gaza erişimin olduğu her yerde kullanılmaktadır.
  • Chiller soğutma sistemi: Üretim tesisleri gibi alanlarda kullanılan soğutma sistemleridir. Bu sistem ısıyı bir kaynaktan alarak farklı kaynağa iletir. Hava ve su soğutmalı chiller olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
  • Nem almak cihazları: İç mekânlardaki havayı kuru tutarak nemi çeken sistemlerdir. Fazla nem rutubet ve küf oluşumunu hızlandıracaktır. Bu cihazlar nem ve küf oluşumunu engelleyeceklerdir. Hem insan sağlığı hem de diğer eşya veya ürünler için bu cihazların mutlaka kullanılması gerekmektedir.
  • Hava perdesi: Giriş kapıların iç kısmına takılan sistemlerdir. İç mekândaki sağlıklı ve temiz havanın dışarı çıkmasını engeller ve dış ortamdaki kötü ve pis havanında içeri girmesini belirli ayarlardaki hızlarda üfleyerek engel olur. Hava perdesi sayesinde ortamdaki ferah ve sağlıklı hava korunacaktır.

İklimlendirme Sistemleri Kullanmak Önemli midir?

Kapalı ortamların sıcaklık, soğukluk veya nem gibi düzeylerini ayarlayan bu sistemleri kullanmak çok önemlidir. Nüfusun giderek artması, hastalıkların çoğalması gibi sebeplerden dolayı özellikle insan sayısının fazla olduğu yerlerde havalandırma sistemleri kullanılarak ortam havası daha sağlıklı bir hale getirilir. Kapalı ortamların ısıtma veya soğutma durumlarının sağlanması kişi müdahalesi ile yapılamayacağından veya yapılsa bile yetersiz kalacağından iklimlendirme sistemleri tüm ihtiyaçların hepsini otomatik olarak gerçekleştirmektedir.

İklimlendirme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

İklimlendirme sistemleri genel olarak tüm alanlarda tercih edilmektedir. İş yerlerinden depolara, fabrikalardan hastanelere kadar farklı alanlarda bu sistemler kullanılmaktadır.

Hastanelerde Özel İklimlendirme Sistemleri

  • Steril iklimlendirme sistemi: Hastane iklimlendirme sistemleri içerisinde önemli olan sistemlerden birisidir. Ameliyathaneler, yoğun bakım ünitesi gibi hassas ortamlar için tasarlanmış sistemlerdir. Steril iklimlendirme sistemleri hava filtreleme ve sterilizasyon teknolojileri gibi alanları içerir.
  • Laboratuvar iklimlendirme sistemleri: Laboratuvarlar hassas deneylerin yapıldığı ve özel malzemelerin bulunduğu alanlardır. Sıcaklık, nem ve hava kalitesi kontrolünün sağlandığı bu sistemler laboratuvarlar için çok önemlidir.
  • Hasta odası iklimlendirme sistemleri: Sıcaklık, nem ve hava kalitesi kontrolünün yapıldığı bu sistemler hastaların odalarda konforunu arttırmayı ve hasta bakımlarını iyileştirmeyi sağlar.
  • Radyoloji ve medikal görüntüleme alanları iklimlendirme sistemleri: Böyle alanlarda hassas cihazlar bulunduğu için bu sistemler cihazların daha kaliteli bir şekilde çalışmasını sağlar. Ortam için gerekli olan sıcaklık ve nem bu sistemler sayesinde ayarlanır.
  • Acil durum ve cerrahi odalarda iklimlendirme sistemleri: Cerrahi odaların hava kalitesinin istenilen düzeyde olması gerekir. Özellikle hasta kişiler için ortamın sıcaklığı, nemi veya sterilizasyonu kaliteli bir şekilde ayarlanır.
  • Odalarda hava temizleme ve havalandırma iklimlendirme sistemleri: Hem hasta kişiler hem de çalışan kişiler için hava kalitesini ayarlayan sistemlerdir. Özellikle solunum yoluyla yayılan hastalıkların önlenmesi amacıyla havanın daha ferah ve temiz bir hale getirilmesi gerekmektedir.
  • Enerji verimli iklimlendirme sistemleri: Hastane iklimlendirme sistemleri içerisinde kullanılması gereken önemli sistemlerden birisidir. Enerji maliyetini düşürerek daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bu sistem sürdürülebilirlik ilkesini de desteklemektedir.
  • Ayrıntılı sıcaklık kontrol sistemleri: Hassas malzeme ve ürünlerin bulunduğu depo gibi özel alanların sıcaklık kontrolünü sağlayan sistemlerdir. Sıcaklık kontrol sistemi sayesinde alanlarda bulunan malzemeler veya yapılan deneyler uygun sıcaklık ortamında varlığını sürdürecektir.
  • Hastaların veya çalışan personellerin konforunu artıran iklimlendirme sistemleri: Hastane içerisinde havanın temiz, ferah ve bol oksijenli olmasını sağlayan sistemlerdir. Çalışan personellerin bulunduğu ortamın havası daha kaliteli bir hale getirilerek performansların da istenilen verimlilik sağlanır.

Hastane İklimlendirme Sistemlerinde Hasta Konforunu Artıran İnovatif Çözümler

Hastane iklimlendirme sistemleri seçilirken hasta konforunu sağlamak için dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Hastaların daha steril bir ortamda bulunması iyileşme süreçlerinde olumsuz durumlar yaşanmasını önleyecektir. Özellikle solunum yoluyla yayılan hastalıkların önlenmesi için iklimlendirme sistemlerinden yararlanılması gerekmektedir. Hasta odalarında, koridorlarda mutlaka havalandırma sistemleri bulunmalıdır. İç alanlardaki kötü havanın dışarı çıkması sağlanarak içerisi daha ferah bir hale getirilmelidir. Soğuk havalarda hastaların üşümemesi ve hastalıklarının durumuna göre ortamın sıcaklık değerinin ayarlanması için klima ünitelerinden faydalanılması gerekir.

Ameliyat odalarında, yoğun bakım ünitelerinde veya diğer alanlarda özel steril sistemler kullanılmalıdır. Bu alanların sıcak veya soğuk dereceleri de iklimlendirme sistemleri sayesinde istenilen düzeylerde ayarlanabilir. Hastane girişlerinde hava perde sistemleri kullanılarak dışarıdan iç ortama kötü havaların girişini engellenir. Hasta odalarında nem alma cihazları da kullanılabilir. Ortamlarda bulunan fazla nemi kurutan cihazlar küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek ortamın hava kalitesini daha üst seviyeye getirecektir. Hastaların daha konforlu bir iyileşme süreci geçirmesi için hastane iklimlendirme sistemlerinden gerekli olanlar mutlaka kullanılmalıdır. Özellikle hastanelerin büyüklüğüne göre endüstriyel iklimlendirme sistemleri seçilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir