Hastane Isıtma Sistemlerinde Olası Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Hastaneler gün içinde onca kişiyi ağırlar. Bunlar arasında çocuklar, gençler, yaşlılar, hamileler; kısacası her yaştan insan vardır. Hastane personeli, doktorlar, refakatçiler de hastanenin diğer yüzüdür. Ameliyathaneler, hasta odaları, koridorlar gibi bina içinde bulunan her bölgenin ise ayrı bir önemi vardır. Çünkü her birimin ihtiyaç duyduğu özen farklıdır.
Canlı olsun cansız olsun hastanedeki her şeyin hava ile teması vardır. Özellikle tıbbi ekipmanların korunması oldukça önemlidir. Her gün yüzlerce insanın giriş çıkış yaptığı ve içinde hayati öneme sahip birimlerin bulunduğu bir binanın ısı kontrolü oldukça kritiktir. Her birimin farklı bir konfor düzeyi vardır. Mesela yoğun bakım 18°C-26°C sıcaklık değerinde tutulmalıdır. Acil servislerin ise 23°C-27°C arası olabilir.
Yeni doğan ünitesinin ihtiyaç duyduğu ısı ile ameliyathaneninki bir değildir. Ameliyathanelerde mikroorganizmaların çoğalmaması ve hastalık riskinin artmaması için nem oranı ve sıcaklık değerleri düşündüğümüzden daha fazla önem arz eder. Çünkü hayatı etkiler. O yüzden hastane ısıtma sistemleri sorunları yaşandığında tahminimizden daha büyük sorunlara yol açabilir. Doğru şekilde tasarlanmayan, periyodik olarak bakımı yapılmayan sistemlerde problemler yaşanabilir.
En Sık Karşılaşılan Hastane Isıtma Sistemleri Sorunları Nelerdir?
Hastanedeki her birim için gerekli olan ısı ihtiyacı farklıdır. Hastane ısıtma sistemleri sorunları yaşandığında hastaların ve refakatçilerin konforu etkilenir. Her şeyden önce sağlık durumları istenenin tersi yönde ilerlemeye başlayabilir. İyileşme gecikebilir. Bu da hiç kimsenin istemediği bir durumdur. Peki, ısı değerleriyle ilgili en çok hangi sorunlar görülür?
- Hastanenin odaları arasında ısı dağılımında sorunlar görülebilir. Bazı odalar aşırı sıcakken bazı odalar daha soğuk olabilir.
- Ameliyathanelerdeki yüzde 30’la en yüksek yüzde 60 olması öngörülen bağıl nem oranı farklı seyredebilir. Bu da enfeksiyonların artmasına, istenmeyen bakteri üremesine sebep olabilir.
- Hava kalitesi düşebilir. Sıcaklık değerlerinde yaşanan problem filtrelerle de ilgiliyse veya filtreler istendiği gibi çalışmıyorsa hava kalitesi bozulur. Bu da hastalıkların yayılması ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıkların çoğalmasına sebep olur.
- Kış aylarında en soğuk günlerde sistemde görülen arıza veya devre dışı kalma durumu büyük risk oluşturabilir. Özellikle yenidoğan bölümü veya kritik rahatsızlıklarda hayati risk oluşturabilir.
- Isıtma problemleri yaşanması aynı zamanda enerji verimliliğini etkiler. Bakımı yapılmayan ve düzenli temizlenmeyen cihazlar bir süre sonra enerji kaybına neden olabilir. Bu da hem çevresel sorunları tetikler hem de yüksek enerji maliyeti anlamına gelebilir.
- Sessizliğin önemli olduğu birimlerde sistemde yaşanan sorunlar nedeniyle yüksek sesle çalışma veya çalışırken fan sesi, titreşim gibi aksaklıklar görülebilir. Bu da hastaların dinlenmesine engel olduğu gibi sağlık personelinin dikkatini dağıtır.
Hastane Isıtma Sistemleri Çözümleri Nelerdir?
Hastanede sıcaklık değerleriyle ilgili problemler görüldüğünde hastane ısıtma sistemleri çözümleri hayati önem taşır. En sık karşılaşılan sorunlarla ilgili farklı çözümler üretilebilir:
- Sıcaklık değerlerinde dengesizlik varsa bir oda sıcakken diğer oda daha soğuk oluyorsa hava akışında bir sorun olup olmadığı kontrol edilebilir. Sıcaklık sensörleri arızalı mı diye bakılabilir. Radyatör vanalarında sorun olup olmadığı tespit edilebilir.
- Isıtma problemleri filtrelerin kirlenmesi sebebiyle de görülebilir. Filtreler temizlenirse hava kalitesi arttığı gibi sensörler de daha verimli çalışır.
- Sıcaklık değerlerinde sorun yaşanıyorsa acil durumlar için hızlı müdahale edebilecek ekiplerin hazır bulunması önemlidir. Çünkü hastaların güvenliği söz konusudur. Özellikle jeneratörlerin hemen devreye girmesi gerekir.
- Eğer ısıtma sırasında cihazlarda ses yalıtımıyla ilgili sorun yaşanıyorsa teknik servisin montaj esnasında yaptığı bir hata olup olmadığı kontrol edilir. Titreşimi engellemek için önlem alınır.
- Yaşanan bütün sorunların ortaya çıkmaması için en önemli adım periyodik bakımdır. Düzenli olarak bakım yapılmalıdır.
Hastane Isıtma Sistemleri Çözümleri İçin Bakım ve Servisin Önemi
Hastanelerde genellikle merkezi ısıtma sistemleri kullanılır. Bunlarda da kazan, pomba ve boru çalışma sisteminin önemli parçalarıdır. Sıcak su birimlerdeki radyatörlere veya ünitelere gönderilir. Üniteler fanlarla havayı ısıtır ve bu ısı değerini dağıtır.
Radyant sistem kullanılıyorsa bu tavana veya duvara döşenir. Doğrudan yüzeyleri ısıtır. Yerden ısıtma kullanıldığında da zemine döşenen elektrik bobinleri sıcak suyu zeminden geçirerek zemini ısıtır. Bu ve benzer hastane ısıtma sistemleri çözümleri hastanenin yapısına ve ihtiyaçlarına göre tasarlanır.
- Hastanenin bulunduğu bölgedeki iklim koşulları nasıl?
- Hangi birim hangi sıcaklık değerine ihtiyaç duyar?
- Binanın yapısı nasıl?
- Yangın riski nasıl önleniyor?
- Sistem kurulurken düzeneğin sessiz çalışması sağlanmış mı?
Bu ve benzer sorularla kontrol sağlanır. Bu da sistemin her zaman güvenilir ve verimli çalışması anlamına gelir. Beklenmedik, olası sorunlarla karşı karşıya gelinmez. Hastaların ve refakatçilerin konforu temin edilir. Hava kalitesi korunur. Zararlı partiküller üremez. Sistemin ömrü uzar. Kontroller sırasında parça değişimi yapılabilir. Bu da daha büyük tamir maliyetinin önüne geçebilir.
Düzenli bakım, sistemin verimli çalışmasına katkı sunar. Yangın ve gaz sızıntısı gibi oluşabilecek ciddi durumların da önüne geçilmiş olur. Zaten uzun yıllar bu alanda hizmet veren firmalar, yasal düzenlemelere ve standartlara uygun montaj sağlar. Sistemi sadece kurmak yetmez, aynı zamanda düzenli olarak bakım sunmak da bu işin önemli bir parçasıdır. Entalpi Mühendislik olarak bu noktada hassas davranıyor, sistemlerin kurulumunda ve bakımında özen gösteriyoruz.
Hastane Isıtma Sistemleri Çözümleri Neden Önemli?
Hastanede yaşanan sorunlar, özellikle hava sirkülasyonu ve ısı değerleri üzerinde görülen problemler hastaları olumsuz etkiler. Çünkü hastaların konforu, iyileşme üzerinde oldukça etkindir.
- Sıcaklık değerlerindeki optimum seviyesi bozulduğunda solunum sorunları görülebilir.
- Kronik rahatsızlık çekenlerde yeni komplikasyonlar oluşabilir.
- Isıtma sorunları aynı zamanda sıcak su bulunmamasına ve hijyen sorununa yol açabilir.
- Enfeksiyon riski artar. Kış aylarındaki düşük sıcaklıklar, kasların gerilmesine ve dolaşım sorunlarına sebep olur.
Sıraladığımız bu ve benzer sorunlar düzenli bakım ve güvenilir ekiplerle çalışılmadığında yaşanabilir. Kaliteli bir servis uzun vadede yaşanabilecek problemlerin önüne geçer.