
Isı geri kazanım cihazları, ya da diğer adlarıyla eşanjörler, endüstriyel sitelerde bulunan en önemli ve yaygın olarak kullanılan proses ekipmanlarından biridir. Söz konusu endüstriden bağımsız olarak, muhtemelen bir tür sıcaklık düzenlemesi gerektirecektir ve bunun için eşanjörlerin devreye girmesi muhtemeldir. Eşanjörler hem ısıtma hem de soğutma için kullanılabilir, ancak endüstriyel sektörde, özellikle fabrikalarda ve rafinerilerde, çoğunlukla soğutma için kullanılırlar. Ne olduklarına, neden ihtiyaç duyulduklarına, nasıl çalıştıklarına ve nasıl sınıflandırıldıklarına biraz daha derine inelim.
Isı Geri Kazanım Cihazları Nasıl Çalışır?
Bir ısı geri kazanım sistemi (ayrıca HRV veya MVHR olarak da adlandırılır), genellikle bir binanın çatı katında, çatı boşluğunda veya fabrika odasında bulunan bir ısı geri kazanımlı havalandırma ünitesi aracılığıyla çalışır. Bir ısı geri kazanım sistemi, sadece havayı çekip dışarıdaki hava ile değiştirmek yerine, çekilen havadan ısıyı çeker ve dışarıdan filtrelenen havaya iletir. Emiş ve besleme havası aynı borular içinde akmaz ve farklı hava akışlarında çapraz kontaminasyon olmaz. Isı geri kazanım ünitesi, bina boyunca bir kanal ağı aracılığıyla oda hava valflerine bağlanır.
Bir ısı geri kazanım sistemi ile, mevcut olanı kullanmanın yanı sıra, çevreye günlük olarak kaybettiğimiz ısı miktarını da içeren toplu etkimizi azaltırsınız. Isı geri kazanım sistemleri, bir mülkte bulunan değerli sıcak havayı veya suyu kullanarak çalışır ve onu olumlu bir şekilde kullanır.
Farklı tipteki ısı eşanjörleri farklı şekillerde çalışır, farklı akış düzenlemeleri, ekipman ve tasarım özellikleri kullanır. Tüm ısı eşanjörlerinin ortak özelliği, hepsinin daha sıcak bir ortamı daha soğuk bir ortama doğrudan veya dolaylı olarak maruz bırakma, dolayısıyla ısı alışverişi yapma işlevi görmesidir. Bu genellikle, bir tür mahfaza içine yerleştirilmiş bir dizi tüp kullanılarak gerçekleştirilir. Eşanjör fanları, kondansatörler, kayışlar, soğutucular, ek borular ve hatlar, diğer bileşenler ve ekipmanlarla birlikte ısıtma ve soğutma verimliliğini artırmak veya akışı iyileştirmek için çalışır.
Bir ısı geri kazanım sistemi, normal ısıtma sisteminizden bağımsız olarak çalışır, her odada, her odanın içine ve dışına hava sağlayan ve tümü ısı geri kazanım ünitesine giden filtreli havalandırma valfleri bulunur. Ünite, diğer kanallar aracılığıyla dışarıdan soğuk hava çekerken, kirli havayı borulardan geçirerek çalışır.
İki hava akımı, ısı geri kazanım ünitesi içerisinde fiziksel olarak karışmadan birbirini geçmekte, çekilen havanın ısısı daha sonra dışarıdan getirilen ve borulardan her odaya verilen yeni taze havaya aktarılmaktadır. Bir kez bayat havanın ısısı alındıktan sonra dışarı atılarak atmosfere verilir.
Endüstriyel Isı Geri Kazanım Cihazları Nelerdir?
Adlarından da anlaşılacağı gibi, endüstriyel ısı eşanjörleri, ısıyı bir ortamdan diğerine aktarmak veya değiştirmek için tasarlanmış endüstriyel ekipman parçalarıdır. Isı değişimi, elemanları ısıtmak veya soğutmak için birincil amaç için olabilir. Sanayi sektöründe, ekipmanın veya uçucu maddelerin aşırı ısınmasını önlemek için soğutma daha yaygın işlev olma eğilimindedir. Her biri kendi avantajları ve dezavantajları olan, ancak farklı amaçlara ve sektörlere en iyi şekilde uyacak şekilde tasarlanmış birçok farklı ısı eşanjörü türü vardır.
Isı Geri Kazanım Cihazlarına Neden İhtiyaç Duyulur?
Isı eşanjörleri çok geniş bir endüstriyel uygulama alanına sahiptir. Klima ve soğutma sistemlerinin veya ısıtma sistemlerinin bileşenleri olarak kullanılırlar. Birçok endüstriyel süreç, belirli bir derecede ısının işlev görmesini gerektirir; bununla birlikte, bu işlemlerin çok ısınmasını önlemek için genellikle büyük özen gösterilmelidir. Endüstriyel tesislerde ve fabrikalarda ısı eşanjörlerinin makine, kimyasallar, su, gaz ve diğer maddeleri güvenli bir çalışma sıcaklığında tutması gerekir. Isı eşanjörleri ayrıca, bir işlemin veya işlemin bir yan ürünü olarak açığa çıkan buharı veya ısı egzozunu yakalamak ve aktarmak için kullanılabilir, böylece buhar veya ısı başka bir yerde daha iyi kullanılabilir, böylece verimlilik artar ve tesis parasından tasarruf edilir.