Köpük Monitörleri (Foam) Nasıl Kullanılır?
Yangınlar birçok can ve mal kaybına neden olan genellikle insan kaynaklı afetlerdir. Gerekli tedbirleri alınmadığında yangınların büyümesi önlememekte ve dakikalar içerisinde geniş alanlar hasar görebilmektedir.
Yangınlara karşı gerekli önlemler alındığında yangın başlangıcı esnasında yangına müdahale etmek mümkün hale gelmektedir. Endüstriyel alanlarda yangın oluşumunu önlemek için uzmanlardan destek almak gerekmektedir.
Köpük monitörleri yangın riski bulunan alana seri ve kısa bir zamanda ulaşımı amaçlayan bir ekipmandır. Monitörler sayesinde yangına uzak güvenli bölgelerden yangın bölgesine yangın söndürücü köpükler taşınmaktadır. Taşınma aşamasında köpük monitörünün fiziksel özelliklerinin işlevi bulunmaktadır. Bu sayede farklı oranlarda ve miktarlarda yangın söndürücü köpüğün riskli alana yönlendirilmesi sağlanmaktadır.
Köpük monitörleri güvenliği üst seviyelere çıkaran bir ekipmandır. Köpük monitörleri sayesinde acil durumlarda hızlı bir şekilde yangına müdahale edebilmek mümkün hale gelmektedir.
Köpük monitörleri manuel ve otomatik olarak kullanılabilir. Monitörün salınımı bir mekanizmayla sabitlendiğinde riskli durumlarda hızlı bir şekilde devreye girmektedir. Köpük monitörleri operatör, araç veya motor tarafından manuel olarak kontrol edilebilir.
Köpük monitörleri yapıldığı malzemeye göre birçok çeşide ayrılmaktadır. Monitörün asıl ayırt edilen özelliği yüksek debi ve basınçla yangına müdahale etmesi ve hızlı bir şekilde yangını kontrol altına almasıdır.
Monitörlerin kullanım alanları genellikle yanıcı maddelerin yer aldığı büyük çaplı alanlardır. Köpük yapısı itibariyle yanıcı gazlara karşı en etkili madde olduğu için yangın sistemlerinde sıkça tercih edilmektedir.
Genellikle endüstriyel alanlarda kullanılan monitörlerin can güvenliğini sağlamaya yardımcı olan çeşitlerinin pek çok kullanım alanı vardır. Büyük kapasiteli ajan akışlarının yatay ve dikey yönlerinin tespitini sağlayan köpük monitörü çeşitlerinin temininde ortam şartlarının mutlaka dikkate alınması gerekir.
Entegrasyon yapılması için önceden hazırlanması gereken maddeler aşağıdaki gibidir:
- Sistem kurulumları,
- Fırlatma mesafeleri,
- Debi
Bu maddeler en uygun şartlarda belirlendikten sonra kurulum yapılacak bölgeye montajlama işlemi uygulanabilir. Ölçümlerin yapılması sayesinde sistemin güvenlikli bir şekilde çalışması sağlanmaktadır.
Köpük Monitörleri Nerelerde Kullanılır?
Yangına köpükle müdahale eden ve bu müdahaleyi doğru bölgelerden gereken miktarda köpük kullanarak yapan sistemin birçok kullanım alanı vardır. Fakat özellikle endüstriyel alanlarda kimyasal yanıcı maddelerin üretim tesislerinde kullanılmaktadır.
Monitörler güvenli yangın söndürme sistemi olarak bilinmektedir. Endüstriyel alanlarda faaliyet gösteren fabrikalarda kullanıldığında fabrika çalışanlarının sağlığını ve bina sağlamlığını korumaktadır. Monitörün en önemli özelliği ise yüksek performansı sayesinde yangını direkt olarak söndürebilmesidir. Bu sayede monitörler can ve mal kaybının önüne geçer.
Köpük monitörlerinin kullanıldığı alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Uçak hangarları
- İlaç fabrikalar
- Boya fabrikaları
- Gıda fabrikaları
- Yanıcı parlayıcı sıvı depoları
- Katı atık tesisleri
- Jeneratör odaları
- Kazan daireleri
- Tank sahaları
- Motor test odaları
- Gemilerde yer alan makine daireleri
- Akaryakıt istasyonları
- Kimyasal maddelerin bulunduğu tanklar
- Kargo alanları
- Endüstriyel tesisler
- Kimya fabrikaları
- Raflı depolama alanları
- Kablo ve tesisat alanları
- Enerji üretimi alanları
- Helikopter hangarları
- Katı malzeme depoları
- Katı malzeme imalathaneleri
- Solvent depolama alanları
- Hidrokarbon depolama alanları
- Rafineriler
- LNG ve LPG gibi yanıcı gazların depolama alanları
- Tankerler
- Mavnalar
- Rıhtımlar ve limanlar
- İtfaiyeler
- Söndüren gemi ve botları
- Atık bertaraf tesisleri
- Ağaç endüstrisi
- Odun ve yongaların stok alanları
Bu alanların dışında da birçok alanda köpük monitörleri yaygın bir şekilde kullanılabilme özelliğine sahiptir. Bu konuda uzmanlardan destek alınmalı ve gerekli fizibilite çalışmaları tamamlanmalıdır. Bu sayede en uygun çeşitlerin entegrasyonu gerçekleştirilmektedir.
Köpük Monitörü Çeşitleri
Köpük monitörleri birçok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle endüstriyel alanlarda kullanılan monitörlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlenme monitörlerin kullanım amaçlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu anlamda monitörler iki ayrı başlıkta incelenmektedir:
- Taşınabilir köpük monitörleri
- Sabit köpük monitörleri
Taşınabilir köpük monitörleri de kendi içerisinde çeşitlenmektedir:
- Manuel kumandalı,
- Kendinden salınımlı.
Sabit monitörlerde taşınabilir monitörler gibi farklı çeşitlere sahiptir. Bu çeşitler aşağıdaki gibidir:
- Manuel kumandalı,
- Kendinden salınımlı,
- Hidrolik kumandalı,
- Elektriksel kumandalı.
Köpüklü monitörler arasında seçim yapabilmek için kapasite ve atış mesafesi ölçümleri yapılmalıdır. Elde edilen verilere göre monitörlerin türleri incelenmeli ve sonrasında gerekli fizibilite çalışmalarından sonra uygun monitör entegrasyonu yapılmalıdır.
Monitörlerin çeşitlerine göre atış mesafesi aralıkları 30 metre ile 120 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Bir dakikada bin ila elli bin debi değerlerine sahip olan monitörlerin hangi alanda kullanılacağı son derece önem arz etmektedir.
Uzman ekiplerden destek alındığında monitörlerin hangi alanlarda daha verimli olacağı konusunda net bilgiler elde edilebilir. Uzmanlar alanların fiziksel özelliklerine bağlı olarak standart değerlere göre seçim yapabilirler. Bu sayede yangın riski olan bölgelerin koruması gerçekleştirilir.
Yangınlar çok kısa bir sürede bir anda büyüdüğünden etkili müdahaleler gerektirmektedir. Özellikle endüstri alanında çalışmalar yapılan yerlerde yangınlara güçlü müdahale sistemleri gerekmektedir. Bu konuda köpük monitörleri tazyikli bir şekilde manuel ve sabit olarak yangına müdahale etmekte alevlerin büyümesini engelleyerek yangını söndürmektedir. Bu sayede can ve mal kayıplarının önüne geçilmektedir.