Yangın birçok can ve mal kaybına sebep olan genellikle ihmalkar davranışlardan meydana gelen bir afettir. Yangın oluşumları çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Endüstriyel alanlarda meydana gelen yangınlar incelendiğinde sekiz dakika gibi kısa bir sürede tüm alanın hasar gördüğü belirlenmiştir. Bu sebeple sanayi bölgelerinde ve diğer toplu yaşam alanlarında yangınlara karşı gerekli tedbirler alınmaktadır.
Yangına karşı alınan tedbirler yangının başlangıç aşamasındayken söndürülmesini sağlamakta ve bir felakete dönüşmeden oluşacak hasarları önlemektedir. Yangın söndürme sistemleri bu durumlar için geliştirilmiş mekanizmaları kapsamaktadır.
Yangın söndürme sistemleri içerisinde ortamın fiziksel özelliklerine göre birçok çeşit bulunmaktadır. Uzman ekiplerin gerekli fizibilite çalışmalarını yapmalarının ardından uygun yangın söndürme sistemi kurulumu yapılabilmektedir.
Yangın söndürme sistemleri arasında bulunan pano içi sistemler genellikle fabrikaların, endüstriyel yapıların ve diğer toplu yaşam alanlarının elektrik panolarında meydana gelebilecek yangın riskini ortadan kaldırmak amacıyla yapılmaktadır.
Pano içi yangın söndürme sistemleri mikro söndürme sistemleri olarakta bilinmektedir. Büyük yapıların elektrik panolarında meydana gelen kısa devre gibi olumsuz durumlar sonucunda yangın oluşumu kaçınılmazdır. Pano içi yangın söndürme sistemleri bu amaçla geliştirilen bir sistemdir.
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemleri Özellikleri
Sistem küçük ebattadır. Pratik bir çalışma prensibine sahiptir.
Küçük panoların gözle görülemeyen bölümlerinde meydana gelebilecek kıvılcımları önceden algılayarak söndürme işlemini gerçekleştirir.
Elektrik donanımlarıyla entegre bir şekilde çalışır.
Küçük bir boyuta sahip olsa da elektrik panolarında meydana gelen olumsuz durumları önleyerek sistemin genel düzenine yardımcı olması açısından ve panodaki mekanizmaların verimli bir şekilde çalışmasına destek olması bakımından etkisi oldukça büyüktür.
Yazılım tabanlı işlemler yapan firmaların donanımsal materyallerini koruyan bir özelliğe sahiptir.
HFC236 ea gazının etken olarak sistem içerisinde kullanılmaktadır. Bu şekilde hızlı sonuçlar elde edilmektedir.
Pano içi yangın söndürme sistemlerinin borulu modelleri de bulunmaktadır. Bu modellerde ısıya karşısında eriyen borular kullanılmakta ve bu sayede olası yangın durumlarında sistem aktif hale gelmektedir. Akif hale gelen sistem HFC gazını yangın üzerine püskürterek yangını etkisiz hale getirmektedir.
Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemleri
Bu sistemlerde ağırlıkları 1, 2, 4, 6 ve 12 kg olan yangın tüplerinin kullanılmaktadır. Endüstriyel anlamda büyük iş makinelerinin kullanıldığı robotların devrede olduğu fabrikalar için son derece önemlidir. En küçük bir aksamanın büyük maliyetlere yol açabileceği büyük ölçekli tesislerde asla ihmal edilmemesi gereken söndürme sistemleri olarak nitelenmektedir.
Bu sistemde de HFC gazının alevleri izole etmesi ve yalıtmasından faydalanılmaktadır. Bu şekilde elektrik kaynaklı yangınların önüne geçilmektedir.
Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Pano içi gazlı söndürme sistemlerinde uzmanların tavsiyesi bağlamınca FM 200, HFC 23, HFC236 ea ve HFC 125 isimli gazlar kullanılmakta ve elektrik kablolarının rengine zarar vermeyecek şekilde söndürme sağlanmaktadır.
Pano içi gazlı söndürme sistemlerinin kurulumu uzman ekipler tarafından yapılması önem arz eder. En küçük boyuttaki elektrik panolarında bile bu tür söndürme sistemlerinin varlığı güven aşılamaktadır.
Bilişim uzmanları tarafından geliştirilen panolarda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Yazılımsal donanımlara sahip söz konusu panolar gazlı söndürme sistemleri sayesinde olası felaket durumlarını çok küçük hasarlarla atlatabilmekte ve sistemin bütünlüğünü koruyabilmektedir.
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemlerinin Kurulumu
Pano içi yangın söndürme sistemleri kritik bir alanda görev yapmaktadır. Bu nedenle uzman ekipler tarafından montajının gerçekleştirilmesi hayati önem arz etmektedir.
Öncelikle panonun özellikleri tespit edilmeli sonrasında kurulum yapılmalıdır. Çünkü kurulumun aktif bir şekilde gerçekleşebilmesi için panonun yazılımsal ve donanımsal mekanizmaların incelenmesi gerekmektedir.
Pano içi yangın söndürme sistemleri ince işçilik gerektirmektedir. Kurulumu yapılan sistemlerde herhangi bir problem meydana gelmemesi için belirli periyotlarla bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Kurulum maliyeti ise diğer sistemlere göre oldukça makul fiyatlara yapılabilmektedir. Sistemin hem kurulumu hem de çalışması ekonomik olarak nitelendirilmektedir.