Sprinkler Sistemi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yangını kontrol altına alma yöntemleri arasında sprink söndürme sistemleri en etkili çözümlerdendir. Her ortamda kullanılabilir ve yangın güvenliğini en hızlı şekilde sağlar. İşyerlerinde kullanılabildiği gibi yaşam alanlarında da uygulanabilir. En güzel yanı, insan olmadan otomatik olarak çalışmasıdır. Bu sayede de yangın yayılmadan hızlı bir şekilde durdurabilmektedir. Bunun anlamı hem can hem de mal kaybının en aza inebilmesidir.
Bu yönetimin kendi içinde türleri ve kullanım alanları vardır. Seçim yaparken nelere dikkat edilmelidir?
- Bu yöntemin kullanılabilmesi için yerleştirilecek alanın incelenmesi gerekir. Bina türü nasıldır? Konut mu? İş yeri mi? Endüstriyel bir tesis mi?
- Alanda kullanılan malzemelerin analizi yapılmalıdır. Yangına sebep olabilecek unsurların tespit edilmesi gerekir. Yangın neden dolayı çıkabilir?
- Alana göre yöntemin çeşidi belirlenir. Islak mı kuru borulu sistem mi kullanılmalı? Sulu baskın mı? Preaction sistem mi olmalı?
- Kurulacak olan sistemin var olan yangın alarm türü ile uyumlanması önemlidir.
- Kurulum, yetkili servis tarafından yapılmalıdır.
- Bakımı her zaman servis tarafından sağlanabilmelidir.
- Ekipman ve malzeme seçimi yöntemin güvenilir şekilde çalışmasını etkiler.
- Kullanılan vanaların göstergesi olmalıdır.
- Vanalar izlenebilmelidir.
Sprink Söndürme Sistemleri Kaç Çeşittir?
Sprink söndürme sistemleri çalışma yöntemine göre çeşitlere ayrılır. Dört çeşittir:
- Islak borulu sistemler
- Kuru borulu sistemler
- Deluge sistemler
- Preaction sistemler
Islak borulu sistemler en hızlı şekilde çözüm üretir. Alanın sıcaklığı ölçülür. Borulardaki su, sıcaklık arttığında ortama püskürtülür. Çünkü su, borularda bekletilir. Böylece yangın başlar başlamaz müdahale edilmiş olur. Böylece alevler etkisiz hale getirilir. Bu yöntemin önemli bir özelliği de alanda bulunan dumanı hemen giderebilmesidir.
Kuru borulu sistemlerde su boru içinde yer almaz. Su depoda bekletilir ve vana açıldığında su boruya gider ve püskürtme gerçekleştirilir.
Deluge sistemler ise riskin daha yüksek olduğu alanlarda kullanılır. Bu uygulamanın doğru çalışabilmesi için alan uzmanları tarafından kurulması şarttır. Diğer sistemlerden farklı olarak alarm uygulaması ile çalışır. Alarm tarafından bir yangın olduğu uygulamaya bildirilir. Zaten açık olan uygulama otomatik olarak devreye girer ve vanaları açar. Böylece su püskürtülür.
Preaction’da ise çalışma prensibi cam ampullerle sağlanır. Isıdan etkilenen ince ampul patladığında uygulama hemen devreye girer ve yangın söndürülür. Bu uygulama için düzenli şekilde bakım gereklidir.
Sprink Söndürme Sistemleri ve Alanın Özellikleri
Yöntem, yukarıdan müdahale etme prensibiyle gerçekleşir. Yangının risk oluşmadan kontrol alınması için su veyahut farklı kimyasallar kullanılabilir. Yukarıdan müdahaleye dayandığı için hem can hem de mal kaybını önler. Su kullanılması sebebiyle aslında yağmurlama da denilir. Bu uygulama içinde kurulan alanın ısı seviyesi her zaman izlenir. Eğer normalin dışında artış oluşursa uygulama devreye girer. Belirlenen sürelerle su verilerek ateş kontrol altına alınır.
Bu yöntemin en güzel yanı, büyük alanlarda kullanılabilmesidir. Özellikle depo gibi yanıcı maddelerin olduğu mekanlar çok büyük riskler barındırır. Bunun için mekanizma hem dokuz hem de yirmi bir metrekare alana su verir. Bu, yağmurlama biçiminde gerçekleştirilir. Kurulacak alana uygun şekilde yerleştirme yapılır. İşin ehli kişiler, doğru malzeme ile yerleştirme yapar.
Sprink Söndürme Sistemleri Hangi Avantajlara Sahiptir?
Sprink söndürme sistemleri son teknoloji ile üretilmiştir. Yangının etkilerinden kurtulmak için etkili çözümler üretir. Gerek yaşadığımız mekanlarda gerek iş yerlerinde gerekse endüstriyel alanlarda sıklıkla tercih edilir. Tercih edilmesinin nedenleri şöyledir:
- Yangın ilk başladığında yayılmadan hızlıca müdahale edilir.
- Hızlı bir şekilde su püskürtülerek alevlerin yayılmasının önüne geçilir.
- Hem can hem de mal güvenliği açısından son derece etkilidir.
- Binaların ve içindeki malzemelerin en az zararla kurtulmasına imkan verir.
- Alevlerin olduğu alana anında su püskürtüldüğü için başka yerlere sıçramasına engel olunur.
- Alevlere anında müdahale edildiği için maddi kayıp görülmez.
- Sistem kurulduğunda bakım gereksinimleri için ayrılan maliyet düşük olur.
- Hasar riskini en aza indirir.
- Otomatik olarak çalışması ve insana ihtiyaç duymaması da en önemli avantajıdır.
- Yapısında bulunan sensörler çok hassas olduğu için hızlı ve doğru zamanda aktifleşir.
- Geleneksel yöntemlere göre suyu iktisatlı kullanır.
- Kullanılan su miktarı ile en verimli şekilde püskürtme yapılır.
- Çevre dostudur.
- Elektronik cihazların olduğu alanları söndürmek için en iyi yöntem preactiondur. Müzelerde, kütüphanelerde ve hastanelerde bu yöntem kullanılır.
- Farklı ihtiyaçlara göre seçenekli olarak üretilir.
- Farklı alanlara göre ofislerden tesislere geniş bir çerçevede uygulanabilir.
Sprink Söndürme Sistemleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Sprink söndürme sistemleri yangının etkili bir şekilde söndürülmesi için pek çok alanda kullanılır. Öncelikli olarak kullanılacak olan alanın analizi yapılır. Alana göre kullanılacak olan tür seçilir. Birden fazla tür içinden doğru seçim ancak alanın fiziksel özelliklerine göre belirlenebilir. Nedir bu türler?
- Duvar Tipi
- Gizli Tip
- Düşey Tip Krom
- Düşey Tip Beyaz
- Dikey Tip Krom
- Dikey Tip Prinç
Uygulama bu türlerle her türlü yapıda kullanılabilir özelliğe sahiptir. Özellikle büyük alanlarda tercih edilir ki insansız en hızlı müdahale gerçekleştirilebilsin. En çok kullanılan alanları şöyle sıralayabiliriz:
- Alış veriş merkezleri, plazalar, oteller büyük yapılardır. Bu alanlara otomatik müdahale gerekir.
- Üretim tesisleri, depolama alanları ve fabrikalar için olmazsa olmazdır. Özellikle kimyasal tesisler, otomotiv fabrikaları vb. gibi önemli alanlar için tercih edilir.
- Okul, hastane, kütüphane, müze ve kamu binalarında kullanılır.
- Çok katlı binalar için de can güvenliği en iyi şekilde sağlanır.
- Seralar, yem depoları ve ahırlar için kullanılabilir.
Farklı pek çok alan için planlama yapılır ve uzman ekip tarafından uygulama tasarımlanarak yerleştirme yapılabilir. Doğru yöntemin belirlenmesi hem can güvenliğini sağlar hem yangına erken müdahale edilir hem de oluşabilecek zarar en aza indirilmiş olur. O yüzden bu sistemin profesyonel uzman bir ekip tarafından kurulması ve bakımının yapılması önem arz eder.