Sprinkler Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Yangın, birçok can ve mal kaybına sebep olan bir afettir. Yangın oluşumu genellikle ihmalkar davranışlardan ortaya çıkar. Yangına karşı yeterli düzeyde tedbir alınmadığında birçok hasar meydana gelir. İncelemelere göre yangın başlangıcı ve sonucu arasında on dakikalık bir süre vardır. Buradan anlaşılıyor ki yangınlara kısa sürede müdahale edilmediğinde yangınlar süratle büyüyor ve çok büyük hasarlara yol açıyor.
Yangından meydana gelen olası felaketlere karşı tedbir almak oldukça önemlidir. Yangın söndürme sistemleri yangına karşı kullanılan etkili bir tedbirdir. Toplu yaşam alanlarında iş yerlerinde veya endüstriyel bölgelerde yangın söndürme sistemi kullanıldığında son derece etkili sonuçlar alınmaktadır.
Yangın söndürme sistemleri sayesinde yangın büyümeden söndürülmekte ve büyük felaketlerin önüne geçilmektedir. Bu sebeple yangın söndürme sistemlerinin toplu yaşam alanlarında endüstriyel çalışmaların yapıldığı alanlarda ve ihtiyaç duyulan her alanda kullanılması gerekir.
Yangın söndürme sistemleri arasında bulunan sprinkler sistemi yağmurlama sistemi olarak bilinir. Sistem bünyesinde su kullanılabildiği gibi farklı kimyasallarda kullanılabilir.
Sprinklerin en belirgin özelliği yangın ihtimali olan alanlarda yukarıdan söndürme tekniğiyle yangını söndürmesidir. Bu sayede olası yangın durumlarında alevler büyümeden kontrol altına alınabilir.
Sprink sistem içerisinde ısıya karşı duyarlı sensörler bulunmaktadırç Bu sensörler bulunduğu alanın ısı seviyesine göre sistemi aktif hale getirir. Sistem aktif hale geldiğinde yağmurlama tekniğiyle alevler bir anda söndürülür. Bu sayede büyük felaketlerin önüne geçilir.
Sprink yangın söndürme sistemleri genellikle büyük alanlarda kullanılır. Su veya bazı kimyasalların kullanıldığı sistemin uzman ekipler tarafından belirli aralıklarla kurulması gerekir. Bu sebeple sistem kurulumu öncesinde uzmanlar ortamın fiziksel bir haritasını çıkarırlar. Daha sonra yangın ihtimalinin yüksek seviyede olduğu bölgelere göre sistemin kurulumu tamamlanır.
Sprinklerin her biri için belirlenmiş bir metrekare alan vardır. Genellikle bir sprinkler, dokuz ila yirmi metrekare alana göre konumlandırılır. Bu sayede alanın yangından hiç hasar almaması hedeflenir. Sistem içerisinde bulunan sensörler normalden fazla ısıyı algıladıklarında su veya kimyasalın bulunduğu borulardan ilgili alana anlık olarak müdahale edilir. Sprinkler püskürtme yoluyla çalışan bir sistemdir. Bu sebeple yangın henüz başlangıç aşamasındayken söndürülmektedir.
Sprink sistem yangını söndürdükten sonra arkasında dumanlı bir ortam bırakmaz sistemin en belirgin özelliği duman yoğunluğunu alarak insanların ortama girişini kolaylaştırmasıdır. Normalde yangın söndürme aşamasından sonra bir takım gizli yanmalardan dolayı ortamda oldukça yoğun bir duman tabakası oluşur.
Sprink sistemin kullanışlı olmasında en belirgin ölçüt, sistem içerisinde kullanılan malzemelerdir. Bu ekipmanlar içerisinde su kaynağıyla sistemi birbirine bağlayan vanaların rolü oldukça önemlidir. Bu vanaların yüksek basınca dayanıklı olması gerekir.
Yangın tesisat düzeninde su akışını sağlayan vanaların göstergeli ve izlenebilir olması son derece önemlidir.
Sprink yangın söndürme sistemleri birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Öncelikle kullanılacak alan uzman ekiple tarafından denetlenir ve sistemin alanda kullanılacağına dair bir rapor çıkartılır. Sonrasında sistemin düzenini oluşturan plan, uzmanlar tarafından belirlenir. Nihayetinde ise montajlama işlemleriyle sistem kurulumu tamamlanır. Sprinkler yangın söndürme sistemlerinin kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Toplam 2000 metre kare üzerinde olan alışveriş merkezlerinde,
- Yapı yüksekliğinin 30.5 metreden yüksek olduğu konutlar harici tüm yapılarda,
- Yatak sayısı 200’den fazla olan otellerde, pansiyonlarda ya da yurt benzeri yerlerde,
- Yapı yüksekliği 51.5 metreyi geçen tüm konutlarda,
- Alan toplamı 600 metrekareden büyük olan kapalı otopark alanlarında,
- 10 dan fazla araç kapasitesine sahip asansörlü otoparklarda,
- Birden fazla kata sahip bina içerisinde oda sayısı 100 ün üzerinde olan yapılarda,
Bu yerlerde ve benzer durumda olan binalarda sprinkler sıklıkla tercih edilir. Fakat yanıcı malzeme içermeyen ve yanıcı malzeme depolanmayan ıslak hacimlere, yanıcı malzeme ihtiva etmeyen ve yangına dirençli yapı elemanları ile ayrılan yangın merdiveni yuvalarına, asansör kuyusuna ve gazlı, kuru toz, su sprey ve benzeri diğer otomatik söndürme sistemleri ile korunan mahallere sprink sistemi yapılmayabilir.
Sprink Sistemin Türleri Nelerdir?
Sprink (Yağmurlama) sistemin kullanıldığı alana göre birçok farklı türü bulunmaktadır. Bu türler aşağıdaki gibidir:
- Islak Sprink Sistemi: Sistem içerisinde bulunan borunun su ile dolu olmasından dolayı bu isim verilir. Bu sistemde basınca dayanıklı vanaların uzman ekipler tarafından kontrol edilmesi gerekir.
- Kuru Sprink Sistemi: Islak sistemden farklı olarak suyun belli bir alanda bekletilmesi prensibiyle çalışır. Bu sistede su yerine yangın söndürü farklı maddelerde kullanılabilir.
- Ön Etkili Sprink Yangın Söndürme Sistemi: Ön etkili olarak nitelendirilmesinin sebebi ortamda bulunan ısı seviyesini otomatik olarak algılayıp direkt sistemi aktif hale getiren sensörler bulunmasından dolayıdır.
- Baskın Sprink Sistemi: Açık tip sprinklerin algılamasıyla devreye giren sistemlerdir.
Sprink sistem uygulanacağı alanın fiziksel özelliklerine göre de farklılık gösterebilir. Bu türler ise aşağıdaki gibidir:
- Sarkık Tip,
- Yatay Duvar Tipi,
- Yarı-Gömme Tipi,
- Gömme Tipi,
- Gizli Tip,
- Dik Tip
Sprink sistemin çalışma prensibine göre farklı bir sınıflama yapılmaktadır. Bu sınıflama ise şöylecedir:
- İri Damlacıklı Sprinkler,
- Standart Sprey Sprinkler,
- Hızlı Tepkili ESFR Sprinkler,
- Geniş Korumalı Sprinkler,
- Konut Tipi Sprinkler,
- Özel Sprinkler,
- Açık Sprinkler,
- Kuru Tip Sprinkler,
- Raf Tipi Sprinkler
Bir Yanıt