Endüstriyel Tesislerde Sprinkler Sistemlerinin Önemi

Endüstriyel tesislerin pek çok sektör için farklı anlamı vardır. Bu tesislerde üretim yapılarak insanların ihtiyaçları karşılanır. İmalatın büyük ölçekli şekilde gerçekleştiği bu alanlarda patlamalar da basınç da sıcaklık da düşünüldüğünden daha büyük gerçekleşir.
Bu tehlikeler akla yangını getirir. Yangın deyince ve alev söndürme üzerine yoğunlaşınca bu tesisler, yanıcı hem de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir alana dönüşür. Çünkü endüstriyel tesislerde hem yanıcı hem de patlayıcı pek çok madde bir arada bulunur.
Bu tesislerde oluşabilecek yangının söndürülmesi için önlemler alınmalı ve doğabilecek riskler her zaman minimum seviyede tutulmalıdır. Çünkü yangına müdahale edilmediğinde veya geç kalındığında büyük maddi hasarlara neden olmakla kalmaz, çalışanlar da hayatını kaybetme riski ile karşı karşıya gelebilir. O yüzden yangınla mücadelede kullanılacak olan güvenlik önlemleri ve yangını en hızlı şekilde kontrol altına alan sprinkler sistem gibi yöntemler büyük önem taşır.
Yangının etkileri sadece maddi zararla veya can kaybıyla kalmaz. Çevredeki diğer tesislerin ve binaların da güvenliği söz konusudur. Ayrıca tesislerde bulunan kimyasal gazların yanması sonucu çevreye yayılan yanıcı maddeler, istenmeyen ve olumsuz etkilere sebep olabilir. Yangın sırasında sadece alev ortaya çıkmaz, duman ve bunun yanında zehirli gazlar da yayılır.
Tesislerdeki zararlar sigorta şirketi tarafından karşılansa bile bir tesisin tamamen yok olması, o alanla ilgili üretimin durması demektir. Bu da işletme müşterilerine zarar vereceği gibi işletmenin itibarına da zedeler. Diğer bir yandan da bir milli servetin yok olması manasına gelir.
Endüstriyel Tesislerde Sprinkler Sistem Neden İhtiyaç Duyulan Bir Yöntemdir?
Endüstriyel tesislerde üretimin devam edebilmesi, kullanılan makinelerin ve depolanan malzemelerin zarar görmemesi amacıyla sprinkler sistem yangın söndürme yöntemleri arasında en dikkat çekici ve hayati öneme sahip uygulamadır. Neden bu yönteme ihtiyaç duyulur?
- Endüstriyel tesislerde bir yer alev aldığında o alev bir anda büyüyebilir. Saniyeler içinde kontrol edilemeyen alev, tahmin bile edemeyeceğimiz şekilde tesise zarar verebilir. Erken müdahale etmenin önemi burada anlaşılır. Büyük çaplı kayıplar oluşmadan yangına müdahale edilebilmelidir. İşte bu yöntem daha başlangıçta yangını anlar ve su püskürterek alevi kontrol altına alır.
- Endüstriyel tesislerde yangına hemen müdahale edilip çalışanların tahliyesinin kolay bir şekilde gerçekleşmesi önem kazanır. Güvenli bir şekilde dışarıya çıkarılmaları için zaman kazanılmış olur. Çünkü ortama zehirli gaz salınımı gerçekleşebilir. Bu gazların yayılmadan çalışanlar güvenli alana alınır.
- Bu yöntemle anında alevler kontrol altına alınınca maddi zarar en aza iner. Çünkü büyük ölçekli olarak iş yapan bu tesislerde hem hammaddeler hem makineler hem de bitmiş ürünler bulunur. Bu ürünler ve üretim için kullanılan makineler oldukça yüksek maliyete sahiptir. İşletmenin ekonomik olarak zarara uğramaması için erken müdahale şarttır.
- Endüstriyel tesislerde üretim geniş bir alanda yapılır. Alev bir alanda başladığında onun o alanla sınırlı kalması ve diğer çalışma alanlarına yayılmaması gerekir. İşte bu uygulamanın en önemli özelliği yangını, çıktığı alanla sınırlayabilmesidir. Böylece yangın çıktığı alanla sınırlı kalır ve geri kalan kısımlar korumaya alınmış olur.
- Bu yöntemle yangın riski büyük oranda azalır. Bu da sigorta şirketleri için bir güvence oluşturur.
Endüstriyel Tesislerde Sprinkler Sistem Nasıl Kurulur ve Çalışır?
Yangın söndürmek için uygulanan bu yöntemin en önemli özelliği otomatik olarak devreye girmesidir. Su tabanlı çalışan bir yöntemi vardır. Tavana monte edilir ve ortamdaki sıcaklığın yükseldiğini anlayan başlıklar hemen alevin olduğu alana su püskürtür. Böylece alev o alanda saniyeler içinde kontrol altına alınır.
Bu yöntemin farklı türleri ve alanlara göre değişen özellikleri mevcuttur. O yüzden bu yöntemin kullanılmak istendiği alanın özellikleri belirlenmelidir. O özelliklere göre uygulanacak tür seçilmiş olur. Hangi tür nasıl çalışır?
- Islak boru sistemleri tavana döşenen borularda su içerir. Alevlerden yükselen sıcaklık bu borulardaki vanayı açar ve hemen su alevin üzerine püskürtülür.
- Kuru boru sistemleri kullanıldığında su borular içinde yer almaz. Ama yangın algılandığında vana açılır ve vana arkasında bulunan depodan su hemen boruya gelir. Bu uygulama daha çok dondurucu alanlar için kullanılabilir.
- Deluge sistemleri yangın olma olasılığı yüksek olan yerler için uygundur. Alev algılandığında bütün başlıklar aynı anda çalışır.
- Önceden eylem sistemleri ise çift tetik mekanizmasına sahiptir. Yanlış alarmları önlemek için bu şekilde tasarlanmıştır. Hassas ekipmanların korunması için düşünülmüştür.
Sprinkler Sistem Endüstriyel Tesislerde Nasıl Uygulanır?
Sprinkler sistem yangından korunmak ve endüstriyel bir tesis içindeki ekipmanların, malzemelerin korunması için kritik bir öneme sahiptir. Çünkü çok hızlı ve etkili müdahale etmeyi sağlar. Doğru türün doğru alana yerleştirilebilmesi için öncelikli olarak alanın en iyi şekilde analiz edilmesi gerekir. Düşey tip beyaz sprinkler mi yoksa gizli tip mi kullanılmalı veya duvar tipi mi olmalı vb. gibi birden fazla tür arasından seçim yapılması gerekir.
- Tesisin yapısı incelenir.
- İhtiyaçlar belirlenir.
- Uygulama için yöntem çeşidi tespit edilir.
- İhtiyaca uygun bir yerleşim planı çıkarılır.
- Sistem başlıklarının ve borularının nasıl yerleştirileceği tasarlanır.
- Tasarım tamamlanınca boruların düzeni ve başlık montajı uzman ekip tarafından gerçekleştirilir.
- Kurulum sonrasında test yapılır. Yöntemin doğru çalışıp çalışmadığına bakılır.
Sprinkler Sistem Nasıl Denetlenmeli?
Sprinkler sistem düzenli olarak bakımdan geçmeli ki yangın başladığında etkili ve hızlı şekilde müdahale edilebilsin. Herhangi bir arıza var mı yok mu bu ancak düzenli bakım esnasında ortaya çıkabilir. Bu sebeple bakım aşamaları önemlidir:
- Başlıkların ve boruların kontrolü
- Bütün alandaki boruların doğru şekilde çalışıp çalışmadığına bakılması
- Paslanma veya tıkanma sorunları varsa temizliğin yapılması
Acil durumlarda yöntemin nasıl çalıştığının test edilmesi