logo-entalpi-2

Yangın Algılama Sistemleri

Ne yapıyoruz?

Yangın Algılama Sistemleriyle Güvenliği Öncelikli Tutuyoruz.

Yangın Algılama Sistemleri

Yangın söndürme sistemleri için doğru adres!

Uzman ekiplerimiz, güvenlik konusunda deneyimlidir ve ihtiyaçlarınıza özel yangın algılama sistemleri tasarlar. Kurulum, entegrasyon, bakım ve test hizmetleriyle sistemlerinizi etkin bir şekilde çalışmasını sağlarız.

Yangın Algılama Sistemlerimiz, erken uyarı ve hızlı müdahale imkanı sağlayarak yangınların yayılmasını önler ve can ve mal kaybını minimuma indirir.

Entalpi Mühendislik'in Diğer Yangın Söndürme Hizmetleri

Su Sisi

Su Sisi Hizmetleriyle Serinlik ve Ferahlık Sunuyoruz.

Yangın Pompaları

Yangın Pompalarıyla Güvenliği ve Hızlı Müdahaleyi Sağlıyoruz.

Gazlı Söndürme Sistemi

Yangın tehlikesini en hızlı ve etkili şekilde ortadan kaldırmak için gazlı söndürme sistemleriyle donatıyoruz.

Pano İçi Söndürme

Pano İçi Söndürme Hizmetleriyle Güvenliği Öncelikli Tutuyoruz.

Sprinkler Sistem

Güvenliğinizi en üst seviyeye çıkarmak için profesyonel sprinkler sistemleriyle eksiksiz yangın koruma hizmetleri sunuyoruz.

Bir yangın alarm sistemi, bir yangını veya başka bir acil durumu tespit etmek ve insanları bilgilendirmek için birlikte çalışan çeşitli elektronik cihazlardan oluşur. Yıllar geçtikçe, yangın alarm sistemleri giderek daha karmaşık hale geldi, bu nedenle bir yangın algılama alarm sisteminin tüm bileşenlerini anlamanıza ve bu temel teknolojiden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak bir kılavuz hazırladık.

Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bir yangın alarm sisteminin temel amacı, yangınları tespit etmek ve hem bina sakinlerini hem de acil servisleri merkezi olarak kontrol edilen ve izlenen bir yerden hızlı bir şekilde bilgilendirmektir. Bu sistemler ayrıca, alarmların yerini ve kaynağını belirleyerek ve sistemin düzgün çalışmasını engelleyebilecek bağlantı ve kablolama sorunlarını algılayarak kendilerini de izler. Esasen, yangın algılama sistemlerinin dört temel işlevi vardır.

  • Tespit etme
  • uyarma
  • izleme
  • kontrol

Bu son derece gelişmiş sistemler, bu dört işlevi gerçekleştirmek için bir cihazlar, cihazlar ve kontrol panelleri ağı kullanır. Bir alarm sisteminin işleyişini daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için aşağıda her bir bileşeni ayrıntılı olarak tartışacağız.

Alarm Sisteminin Bileşenleri

Bir yangın alarm sistemi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok bileşenden oluşur:

  • Yangın alarmı kontrol paneli
  • Başlatma cihazları
  • Çekme istasyonları
  • Duman dedektörleri
  • kanal dedektörleri
  • Isı dedektörleri
  • Işın dedektörleri
  • Hava emişli veya hava örneklemeli duman dedektörleri
  • Su akış anahtarları
  • Dış müdahale anahtarları
  • Bildirim cihazları
  • Sesli cihazlar
  • çakar
  • Flaşlar/Kornalar
  • Çeviriciler veya iletişimciler
  • NAC güç kaynakları

Yangın Alarm Sistemleri Diğer Can Güvenliği Teknolojileri ile Nasıl Bütünleşir?

Bazen bina kodları, yangın alarm sistemleri ve diğer teknolojiler arasındaki entegrasyonu gerektirir. Ancak, aydınlatma sistemleri, HVAC sistemleri, kapı kilitleri ve güvenlik sistemleri ile entegrasyon gibi diğer durumlarda entegrasyon isteğe bağlı ve isteğe bağlıdır. Bu sistemler geçmişte bağımsız ağ iletişimlerine ihtiyaç duymuş olsa da, artık paylaşılan bir altyapı üzerinde çalışarak paradan tasarruf etmenizi ve süreçleri düzenlemenizi sağlar.

Yangın alarm sistemleriyle ortak olarak kullanılan bazı işlev ve sistem örnekleri şunlardır:

  • Otomatik sprinkler sistemleri gibi söndürme sistemleri
  • Elektrik kesintisi ve asansör geri çağırma
  • Duman yönetimi
  • HVAC fan ve damper kontrolleri
  • Kapı kilidini açma ve kapı açma
  • Güvenlik sistemi
  • Toplu bildirim sistemleri
  • Yangın söndürücülerin izlenmesi

Ulusal Yangın Alarmı ve Sinyalizasyon Koduna göre, yukarıdakilerden bazıları, bina sakinlerinin can güvenliğini iyileştirmeye veya yangının yayılmasını kontrol etmeye yönelik “yangın güvenliği işlevleri”dir. Operasyonel faydaları, bilgi paylaşımı ve maliyet tasarrufları gibi çeşitli nedenlerle diğer işlevleri veya sistemleri entegre etmeyi seçebilirsiniz.

Yangın Alarmlarını Ne Sıklıkta Kontrol Etmeniz Gerekir?

Görsel Kontroller

NFPA 72’nin tablo 14.3.1’deki programına göre, yangın alarmınızın bileşenlerini her hafta, ayda, altı ayda veya yılda bir kez görsel olarak kontrol ettirmelisiniz. Ancak, bu programlar yerel yasalarınıza ve ayrıca yetkili yargı yetkisine bağlı olarak değişebilir. Standart görsel denetimler aşağıdakileri içerir.

Kontrol ekipmanı: Sistemin doğru çalıştığını doğrulamak için bunu her hafta kontrol edin. Bu, LED’lerin, güç kaynağının, sigortaların incelenmesini ve herhangi bir sorun sinyali olup olmadığını görmeyi içerir.

Piller: Sahip olduğunuz pillerin tipine bağlı olarak ayda bir veya iki kez sızıntı ve korozyon olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Isı dedektörleri, kanal dedektörleri ve duman dedektörleri: Bunları altı ayda bir kontrol edin.

Performansını etkileyen herhangi bir değişiklik olmadığını doğrulamak için tüm ekipmanı yıllık olarak incelemelisiniz.

Testler

Kontrol ekipmanı: Alarm, denetim ve sorun sinyallerinin uygun şekilde alındığını doğrulamak için bunu yılda bir kez test etmelisiniz.

Kontrol ünitesi arıza sinyalleri: Hem görsel hem de sesli arıza sinyallerini yıllık olarak kontrol etmeli ve doğrulamalısınız.

İkincil güç kaynağı: Tüm birincil güç kaynaklarınızın fişini çekerek bunu test edin.

Başlatma cihazları: Amaçlandığı gibi çalıştıklarından ve sinyali kontrol ünitenize ilettiklerinden emin olmak için bunları test etmelisiniz. Bu, duman dedektörlerinizi duman veya kabul edilebilir bir duman simülatörü ile test etmeniz ve ısı dedektörlerinizin ısı testinden geçmesi gerektiği anlamına gelir.

Alarm bildirim cihazları: Bunların doğru çalıştığını görsel ve işitsel olarak test etmeli ve doğrulamalısınız.

Özelleştirilebilen Seçenekler

Beklentileri karşılamak ve aşmak için geniş seçenekler sunuyoruz.

En kaliteli işleri ararken, Entalpi Proje Mühendislik Teknik Tesisat size yardımcı olmak için burada. Taahhüt uzmanlarımız, tümü beklentileri karşılamak ve aşmak için garantili geniş bir özelleştirilebilir seçenekler yelpazesi sunar. Bu ve diğer mevcut hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bugün ofisimizle iletişime geçin.

Yangın genellikle ihmallerden ve tedbirsizlikten kaynaklanan ve birçok hasarlara yol açan çoğu zaman insan kaynaklı bir afet olarak nitelenmektedir. Yangın için gerekli önlemler alındığında olası felaketlerin önüne geçilmekte ve yangın söndürmeye zaman kalmaktadır. Yangın algılama sistemleri genellikle yangının büyümesini engellemekte ve söndürülmesi için imkan sağlamaktadır.

Sanayi bölgelerinde fabrikalarda veya diğer endüstriyel alanlarda yangın çıktığında büyük felaketler olabilmekte ve birçok insanın canı tehlikeyle karşı karşıya kalmaktadır. Sonucunda ise bu alanlar tamamen kül olmakta ve birçok insanın hayatını kaybetmesi işsiz kalması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu tür toplu iş alanlarında ve diğer yaşam alanlarında yangın algılama sistemleri kullanıldığında felaketlerin önüne geçilmektedir.

Yangın algılama sistemlerinin montajı oldukça basittir. Günümüzde birçok yangın algılama sistemi bulunmakta ve kullanılacağı alana göre sistemler değişkenlik göstermektedir. Sistemlerin çalışma mantığı oldukça pratik ve basit olduğundan belirli periyotlarla bakımları yapıldığında uzun ömürlü ve kullanışlı olmaktadır.

Yangın algılama sistemleri genel olarak dört ana işlemden oluşmaktadır. Bu bağlamda sistemin çalışma prensibi aşağıdaki gibidir:

  1. Tespit etme
  2. Uyarma
  3. İzleme
  4. Kontrol

Bu dört prensip sayesinde sistemler olası felaketi önceden sezerek önüne geçmektedir. Yangın algılama sistemleri ilk olarak nerede yangın oluşabileceğini tespit ederek sensörlerle uyarılar yapmaktadır. Daha sonra yangını kontrol ederek büyümesini engellemekte bu sayede can ve mal kayıplarının önüne geçmektedir.

Yangın Algılama Sistemlerinde Bulunan Ekipmanlar

Yangın algılama sistemlerinde yer alan ekipmanlar sistemin işlevselliğine katkı sağlamaktadır. Bu sayede olası yangın durumlarında yapılacaklar önceden belirlenmektedir. Yangın sistemlerinin birçoğunda genellikle sensör kullanılır. Ortamın belirli bir ısı seviyesinde fazla olduğunu tespit eden sensörler sistemi aktif hale getirerek söndürme işlemini başlatmaktadır. Bazı durumlarda da yangına dayanıklı harçlardan faydalanılmaktadır. Hangi sistemin nerede kullanılacağı ortamların fiziksel koşullarına göre farklılık arz etmektedir.

Yangın sistemlerinde yer alan belli başlı mekanizmalar bulunmaktadır. Bu mekanizmalar belirli bir programa ve prensibe göre çalışmaktadır. Yangın algılama sistemleri içerisinde yer alan mekanizmalar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  1. Yangın Algılama Kontrol Paneli
  2. Yangın İhbar Butonları
  3. Duman Dedektörleri
  4. Isı Dedektörleri
  5. Işın Tipi Duman Dedektörleri
  6. Aktif Hava Örneklemeli Dedektörler
  7. Uyarı Cihazları

Görüldüğü üzere her sistemin çalışma prensibini sağlayan bir panel bulunmaktadır. Yangın algılama kontrol beyni sistemin aktif hale gelip gelmemesindeki karar merciidir. Bu panel ortamdaki havalandırma cihazları ve asansörlerle irtibatlı bir şekilde çalışmaktadır.

Yangın algılama paneli sistemin beyni olarak nitelenmektedir. Bu açıdan uzman ekipler tarafından bakımına öncelik verilmektedir. Rutin bakımları ihmal edilen paneller hatalı bir şekilde çalışabilir. Bu durumda yanlış yangın alarmları çalabilir ve sistem devreye girerek hatalı bildirimler yapabilir.

Yangın algılama sistemleri yangını önceden haber vererek felaketin önüne geçilmesini sağlamaktadır. Yukarıda belirtilen yangın panelinin iki adet türü bulunmaktadır. Bu türler:

  1. Adresli Yangın Algılama Sistemi: Bu sistemde her uç birim ayrı adrese sahiptir. Panele ulaşan veriler noktasal olarak tespit edilmekte ve nerede yangın olduğu belirlenmektedir.
  2. Konvansiyonel Yangın Sistemi: Bu sistemde ise uç birimler bölgelere ayrılmaktadır. Alarm veya hata noktasının tespit edilebilmesi için ilgili bölgedeki her cihaz fiziksel olarak kontrol edilmelidir.

Yangın butonları yangın olduğunu bildirme amacıyla kullanılan manuel yapıda olan butonlardır. Örneğin yangın şüphesi olan yerlerde algılama sistemi bir iki dakika gecikebilir fakat insanlar bu butona basarak sistemi aktif hale getirmekte ve felaketlerin önüne geçilmesi sağlamaktadırlar. Yangın ihbar butonları gereksiz kullanımların önüne geçilmesi için kapaklı bir yapıdadır. Bu sayede asılsız ihbarların önüne geçilmekte ve yangın oluşumu anında kullanılabilmektedir.

Yukarıda üçüncü maddede yer alan duman dedektörleri yangın algılama sistemlerine önemli bir role sahiptir. Dumanların yükselmesi yangının başlangıç aşamasındadır. Tam bu aşamada dedektörler sistemi aktif hale getirmekte ve olası olumsuz durumların önüne geçmektedir. Dedektörlerin dumanı algılaması için algılayıcısının kapatılmaması ve uzman ekiplerin tavsiyelerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Duman dedektörlerinin çalışma sistemi ise şu şekildedir. Dedektörler LED ışıklardan yararlanmaktadır. Dedektörler odacık şeklinde yapıların tavan alanlarında yer almaktadır. Bu odacıklar içerisine duman dahil olduğunda ışık demeti dağılmaktadır. Dağılma sonucu ışık demetinin bir kısmı fotoelektrik sensörün üzerine düşer ve sistem aktif hale gelir.

Sistem içerisinde yer alan bir diğer dedektör ise ısı dedektörüdür. Isı dedektörleri alandaki ısı artışına bağlı olarak çalışmaktadır. Çalışma prensibi iki gruba ayrılmaktadır. Birincisi sabit ısı dedektörleridir. Sabit olarak nitelenmesinin sebebi sistem içerisine daha önceden belirli ısı aralıkları girilmektedir. Bu ısı aralıklarının dışındaki durumlarda sistem otomatik bir şekilde devreye girmektedir. Diğer ise ısı artış dedektörüdür. Bu dedektörlerde önceden veri girişi yapılmaz içerisindeki özel mekanizma sayesinde ısı artışını direkt olarak algılar ve sistemi aktif hale getirir.

Işın tipi dedektörlerde ise ışın hüzmesinden yararlanılmaktadır. Bu dedektör kurulduğu alanın hepsine gözle görülmeyen ışın yayar. Duman bu ışını kestiğinde ise sistem devreye girer.

Aktif Hava Örneklemeli Dedektörler

Bu tip dedektörler ortamdaki havayı borular ile kendine çekerek gelen havayı cihazın içinde bulunan gelişmiş lazer ile sürekli olarak denetleyerek alarm sinyali üretirler. Gerek ortamın havasını sürekli olarak çekmesi gerek de gelişmiş lazeri sayesinde duman partiküllerini normal dedektörlerden 1000 kat daha hassas olarak algılayabilirler.

Aktif hava örneklemeli dedektörlerde ortamdaki havayı borular ile kendine çekerek gelen havayı cihazın içinde bulunan gelişmiş lazer ile sürekli olarak denetleyerek alarm sinyali üretirler. Gerek ortamın havasını sürekli olarak çekmesi gerek de gelişmiş lazeri sayesinde duman partiküllerini normal dedektörlerden çok daha hassas olarak algılayabilmektedir.

Yangın algılama sistemlerinin son evresi olarak kabul edilen mekanizma uyarı cihazlarıdır. Sistem içerisinde yangını önceden sezen unsurların verileri direkt olarak uyarı cihazlarına gitmektedir. Bu cihazlar yüksek sesli sirenlerle yangın olduğunu haber vermektedir. Bu sayede gerekli önlemler alınır ve söndürme sistemleri devreye girer.

Yangın algılama sistemleri görüldüğü üzere yangını önceden algılayarak can ve mal kaybının önüne geçmektedir. Bu sayede en az hasarla olası felaketin önüne geçilmektedir. Sistemin uzman ekipler tarafından belirli periyotlarla denetlenmesi ve bakımının yapılması gerekir. Bu sayede sistem uzun ömürlü bir hale gelir ve felaket anında otomatik bir şekilde çalışır.