Yangınlar genellikle ihmal kaynaklı meydana gelen ve birçok can ve mal kaybına sebep olan afetlerdir. Gerekli tedbirler alınmadığında bir yangının bir bölgeyi küle çevirmesi yaklaşık sekiz dakikada gerçekleşmektedir. Endüstriyel alanlarda ve toplu yaşam alanlarında yangınlara karşı gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu alanlarda meydana gelebilecek yangınlar büyük hasarlara yol açabilmektedir. Endüstriyel faaliyetlerin yapıldığı fabrikalarda bulunan eşyaların yanma olasılığı yüksektir. Bu sebeple bu gibi bölgelerde yangın algılama ve söndürme sistemleri kullanılmalıdır. Yangın algılama ve söndürme sistemleri sayesinde yangın henüz başlangıç aşamasındayken tespit edilebilmektedir. Bu sayede büyük felaketlerin önüne geçilmekte ve itfaiyenin rahatlıkla müdahale edebilmesine imkan sağlanmaktadır. Yangın algılama sistemleri ısı artışını ve diğer etkenleri belirleyerek yangın söndürme sistemlerinde önemli göreve sahip olan mekanizmalardır. Bu mekanizmalardan gelen veriler söndürme sistemlerini aktif hale getirmektedir.
Yangın Algılama Sistemleri
Yangın algılama sistemleri her türlü endüstriyel yapı, bina, tesis, toplu yaşam alanları ve kurumsal işletmelerde çıkabilecek yangınları henüz başlangıç aşamasında tespit etmek, bina içerisinde bulunan insanları bu durumdan haberdar etmek, gerekli güvenlik birimlerine ve itfaiyeye haber vermek amacıyla kurulan hem can hem de bölgede bulunan eşyaların hasar almamasına yönelik geliştirilen sistemlerdir. Yangın algılama sistemleri yangın söndürme sistemleriyle entegre bir şekilde çalışmaktadır. Bu sistemler gerekli yasal mevzuatlara uygun bir şekilde uygulanmaktadır. Yangın algılama sistemleri teknolojik yapılaşmada aşağıdaki bölgelerde uygulanabilmektedir: Yüksek binalar, Fabrikalar, İş merkezleri, Hastaneler İnsanların yoğun olarak bulunduğu toplu yaşam alanları Yangın algılama sistemleri ile diğer güvenlik ve kontrol sistemleriyle de irtibatlı bir şekilde çalışmaktadır.
Yangın Algılama Sistemleri Nelerdir?
Yangın algılama sistemleri ortamların fiziksel özelliklerine ve yangın söndürme sistemlerinin çalışma prensiplerine göre birçok çeşide ayrılmaktadır. En uygun yangın algılama sistemlerinin tercih edilebilmesi için uzmanlardan yardım alınması gerekmektedir. Genel anlamda incelendiğinde yangın algılama sistemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Analog sistemler
- İnteraktif algoritma tabanlı sistemlerAktif hava emmeli çok hassas duman algılama sistemleri
- Aktif hava emmeli gaz algılama sistemleri
- İhtiyaca özel ışın tipi duman dedektörleri
- Alev ve kıvılcım dedektörleri
- Kablo tipi sıcaklık algılama sistemleri
- Fiber-optik sıcaklık algılama sistemleri
- 160.000 adresli noktaya kadar genişleyebilen kontrol paneli ağı
- Panel içinde entegre itfaiyeci telefonu kontrol ünitesi ve saha telefonları
- Panel içinde entegre acil anons amplifikatörleri ve ses kontrol ünitesi
- Kullanıcı grafik izleme ve kontrol yazılımları
- 4 boyutlu dedektörler
- Çeşitli hava şartlarına dayanıklı özel algılama üniteleri
- Patlama riski olan bölgelere özel ex-proof veya kendinden emniyetli cihazlar
- İhtiyaca göre farklı büyüklükte ve yeterlilikte paneller
- Entegrasyon arayüz üniteleri
- İhtiyaca özel gaz algılama dedektörleri
Yangın Söndürme Sistemleri
Yangın söndürme sistemleri yangın ihtimaline karşı uzman ekipler tarafından kurulan su veya kimyasal söndürücü vasıtasıyla yangına başlangıç aşamasındayken müdahale edebilen sistemlerdir. Yangın söndürme sistemleri ortamların fiziksel özelliklerine göre çeşitlilik göstermektedir. Bu sebeple bir alanda ihtiyaç duyulan yangın söndürme sistemleri için gerekli mercilerden destek almak gerekmektedir. Uzman ekipler bir bölgeye yangın söndürme sistemlerini döşemeden önce fizibilite çalışması gerçekleştirmektedirler. Daha sonra elde edilen bilgiler ışığında hangi sistemin en verimli olduğuna karar vermektedirler. Verilen karar sonrasında ise montaj işlemleri gerçekleşmektedir. Yangın söndürme sistemleri yangın sınıflarına göre de şekillenmektedir. Yangın sınıfları ise aşağıdaki gibi maddelenebilir: • A SINIFI: Endüstriyel alanlarda ve diğer ortamlarda normal bir şekilde kor halinde yanan genellikle organik yapıdaki katı madde yangınları olarak bilinmektedir. • B SINIFI: Kimyasal üretimlerin yapıldığı sıvı veya sıvılaşabilen katı maddelerin meydana getirdiği yangınlardır. • C SINIFI: LPG ve diğer farklı gaz türlerinden oluşan yangınlar bu sınıfta incelenmektedir. Genellikle patlamanın meydana gelmesiyle hızla büyüyen alev toplarının yayılmasıyla meydana gelir. • D SINIFI: Yanıcı metallerin ortama dağılmasıyla oluşmaktadır. • F SINIFI: Mutfak yangınları olarak bilinmektedir. Pişirme ekipmanları içindeki bitkisel ve hayvansal pişirme yağlarının kontrolsüz bir şekilde sıçramasıyla büyümektedir. Bu bağlamda yangın söndürme sistemleri aşağıdaki gibi maddelenebilir: • Fm 200 gazlı söndürme sistemleri, • Novec 1230 gazlı söndürme sistemleri, • Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri, • Karbondioksit Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri, • Inert Gazlı Söndürme Sistemleri, • FE25 Gazlı Söndürme Sistemi, • Sulu söndürme sistemleri, • Sprinkler Söndürme Sistemleri, • Su Sisi Söndürme Sistemleri, • Hidrant Sistemleri, • Yangın Dolapları, • İtfaiye Bağlantı Ağızları, • Köpüklü Söndürme Sistemleri, • Kuru Kimyevi Tozlu Söndürme Sistemleri, • Davlumbaz Söndürme Sistemi, • Pano İçi (Mikro) Söndürme Sistemleri. Yangın söndürme sistemleri görüldüğü üzere gazlı ve sulu olmak üzere iki kısımda incelenmekte ve bu iki kısma bağlı olarak sistemler geliştirilmektedir. Gazlı yangın söndürme sistemlerinin en önemli avantajı söndürme işlemi bittikten sonra arkada enkazın kalmamasıdır. Alevler hızlı bir şekilde söndürülür ve ortam havalandırılır. Sulu yangın söndürme sistemlerinde ise sprinkler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemin en önemli özelliği ise geniş büyük alanlarda kullanılabilmesi ve alevlere yukarıdan müdahale ederek seri bir şekilde söndürmesidir. Bazı yangın söndürme sistemlerinde köpük ve kimyasal söndürme tozu kullanılmaktadır. Bu maddeler alevlerin büyümesini engellediği gibi yanmayan bir yapıya sahip olduklarından söndürme işlemini gerçekleştirmektedir.
Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri Bakımı
Bu sistemlerin işlevsel ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için öncelikle kurulumunun uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Uzmanlar bölgelerin fiziksel özelliklerine bağlı olarak en verimli sistemleri tercih ettiklerinden dolayı bu duruma özen gösterilmesi gerekmektedir. Sistemlerin uzun ömürlü olabilmesi için belirli aralıklarla uzman ekipler tarafından bakımları yapılmalıdır. örneğin bir sistemin yangın söndürmesinden sonra deposu veya tüpü kontrol edilmeli eksikleri tamamlanmalıdır. Bu sayede siste uzun ömürlü bir şekilde kullanılabilmektedir. Aksi taktirde sistemin işleyişinde problemler meydana gelebilmektedir.