Yangın Nedir, Yangının Sınıfları Nelerdir?
İnsan yaşamını olumsuz etkileyen doğal afetler, insanların can, mal kayıplarına neden olan durumlardır. Bu anlamda yangının, doğal afet başlığı altında değerlendirilmesi tartışmalı bir konudur. Yangınlara zamanında müdahale edilmediği taktirde çok büyük felaketler meydana gelmektedir. Bu sebeple her yangına zamanında etkili müdahaleler gerekmektedir.
Yangın nedir?
Yangın nedir? Sorusunun cevabı ise yanıcı maddelerin oksijen veya herhangi bir ısı kaynağıyla etkileşime girmesi sonucunda düzensiz bir şekilde yanmanın meydana geldiği olayın adıdır, şeklinde cevap vermek mümkündür.Yangınlar Oluşma Şekilleri Nelerdir?
Genellikle insanların bilinçsiz bir şekilde davranarak doğayı kirletmesi veya herhangi bir alanda ateş yakıldıktan sonra ateşin söndürülmeden bırakılması gibi dikkatsizlikten kaynaklanan olaylar sonucunda yangın meydana gelebilmektedir. Bu durumların yanı sıra elektrik kaçaklarından ve açık unutulan mutfak ocaklarından da yangına sebep olabilecek durumlar meydana gelebilir.Yangının Sınıfları Nelerdir?
Yangınlar genel bir sınıflandırmaya tabi tutularak beş ana maddede sınıflandırılmaktadır.- A Sınıfı Yangın,
- B Sınıfı Yangın,
- C Sınıfı Yangın,
- D Sınıfı Yangın,
- F Sınıfı Yangın.
- Birinci maddede bulunan A sınıfı yangınlar kor biçimde yanan ve doğal yapıda bulunan katı ve sert maddelerin yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Mesela bir tarlada bulunan otların yanması, bir alanda tutulan odunların yanması, tekstil fabrikalarında rastlanılan kumaş yangınları veya kağıt yangınları gibi yangınlar A sınıfı yangın maddesi altında değerlendirilmektedir.
- Benzin, mazot, tiner, katran, alkol, mum gibi sıvılığıyla öne çıkan maddelerin meydana getirdiği yangınlar ise B sınıfı yangınlar başlığında incelenmektedir.
- C kısmında bulunan yangın türleri ise yanıcı gazlardan kaynaklı olarak meydana gelen yangınlardır. Mesela LPG, metan, bütan, propan gibi yanıcı gazlardan dolayı ortaya çıkan yangınlar bu başlıkta toplanır.
- D sınıfı yangınlar metal kaynaklı yangınlardır. Bu sınıfta Uranyum, Çinko, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, gibi metallerin yanmasıyla oluşan felaketler değerlendirilir.
- Hayvansal veya bitkisel yağların pişirme esnasında kullanılırken dikkatsizlikten veya bilinçsizlikten dolayı meydana gelen yangınlar F sınıfı yangınları oluşturmaktadır.
Yangın Söndürmede Kullanılan Yangın Topu
Yangın söndürmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Yangın söndürürken dikkat edilmesi gereken en önemli konu söndürme işleminin hızlı ve pratik olmasıdır. Tam olarak bu iki özelliğe sahip olan yangın söndürmelerde oldukça etkili ve pratik olan araç ise yangın toplarıdır.Yangın Topu Nedir?
Yangın topları yangınlarla mücadele etme konusunda üst düzey sonuçlar veren pratik bir araçtır. Alevle temas ettikten sonra 3-5 saniye içerisinde devreye girerek yangının yayılmasını engelleyip söndürmektedir.Yangın Topunun Avantajları Nelerdir?
Yangın topları kullanım açısından oldukça pratik bir yapıya sahiptir. Bu sayede yangına başka bir müdahaleye gerek kalmaz ve topun patlamasıyla yangının sönmesi sağlanır. Yangın topunun avantajlarını şu şekilde maddeleyebiliriz:- Öncelikle yangın söndürme cihazlarının taşınabilir olması acil durumlar için oldukça önemlidir. Bu topların ağırlıkları son derece az olmasından dolayı bir yerden başka bir yere taşınabilmesi mümkündür.
- Alevle temas ettikten sonra 3-5 saniye içerisinde patlayarak yangına anında müdahale edilmesini sağlar.
- Mono Amonyum Fosfattan oluşan malzeme içeriği, diğer klasik Abc kuru kimyevi tozlu söndürücülere kıyasla, daha küçük partiküllerden oluştuğundan çok daha kolay temizlenebilir özelliktedir.
- Açık alanlarda da kullanılabilir. Bu sayede yangının biran önce söndürülmesi sağlanır.
- Beş yıllık bir kullanım ömrüne sahiptir.
- Patladıktan sonra etrafa saçılan kalıntılarının temizlenmesi oldukça kolaydır.
- Basınç kuvveti kullanmaz.
- Yanmanın meydana geldiği alanlarda herhangi bir parlama meydana gelmez.
Yangın Topu Nerelerde Kullanılabilir?
Yangın topu taşınması kolay olduğundan dolayı hemen hemen her alanda kullanılması mümkün olan bir araçtır. Yangın topunun kullanım alanları ise şu şekilde listenebilir:- Apartmanların binaların bulunduğu yerleşim alanları,
- Büyük alanlara sahip olan alışveriş merkezleri,
- Birçok elektrikli cihazı barındıran hastahaneler,
- Okullar,
- İçerisinde üretimin gerçekleştiği ve günümüzde maalesef birçok yangınların meydana geldiği fabrikalar,
- Birçok ürünlerin muhafazasının sağlandığı depolar,
- Elektrik devrelerinin bulunduğu panolar,
- Apartmanlarda okullarda ve birçok resmi kurum binalarında bulunan kazan daireleri.