
Birçok su bazlı yangından korunma sisteminin önemli bir parçası yangın pompasıdır. Bir su kaynağının beslediği sistem için yeterli olmadığı durumlarda, bir su kaynağının basıncını (psi ve bar olarak ölçülür) artırmak için kullanılırlar. Bunlar genellikle yüksek binalar veya depolama depoları gibi yüksek basınç talebine sahip olan binalarda bulunur.
Birçok yangın pompası çeşidi mevcuttur. Kurulum projesi için doğru pompa tipini seçmek, aşırı maliyetlerden kaçınmak ve sisteminize zarar verebilecek aşırı basınçlardan kaçınmak için önemlidir. Tüm faktörler dikkate alınmazsa, yeni bir pompanın kurulmasını gerektirebilecek gerekli basınç gereksinimlerini karşılamayan bir pompa kurulumuna neden olabilir.
İki ana pompa kategorisi vardır: pozitif deplasmanlı ve santrifüjlü.
Pozitif Deplasmanlı Pompalar
Pozitif deplasmanlı pompalar, pompa başına belirli bir su hacmini yakalayıp tahliye hattından dışarı iterek akış üretme yöntemiyle öne çıkar. Bir bisiklet lastiği pompası, yaygın olarak gördüğümüz pozitif deplasmanlı pompanın bir örneğidir. Pozitif deplasmanlı pompalar çok yüksek basınçlar oluştururlar ancak santrifüj pompalara kıyasla sınırlı akış hacmine sahiptirler. Bunlar, özellikle su sisi ve köpük-su sistemleri ile özel bir kullanıma sahip oldukları için yaygın değildir.
Santrifüj Pompalar
Santrifüj pompalar en yaygın yangın pompalarıdır ve çoğu sistemde kullanılır. Santrifüj pompalarda basınç, esas olarak merkezkaç kuvveti veya döndürme hareketiyle geliştirilir. Santrifüj pompalarda su emme girişinden girerek çarkın merkezine geçer. Çarkın dönüşü, suyu merkezkaç kuvveti ile tahliye ettiği kenara doğru hareket ettirir. Santrifüj pompalar, yüksek basınç artışları sağlarken büyük hacimlerde suyu işleyebilir.
Aşağıdakiler, farklı santrifüj tipi pompa konfigürasyonlarıdır:
Yatay Bölünmüş Kasa Pompası
Yatay ayrık gövdeli pompada, akış bölünür ve pompa gövdesinin karşı taraflarından çarka girer. Adından da anlaşılacağı gibi, bu pompa bakım erişimi için açılabilen ve sürücüye yatay bir mil ile bağlanan bölünmüş gövdeli bir pompadır.
Çok güvenilirdirler, çok çeşitli nominal akış ve basınç kapasitelerine sahiptirler, nispeten kolay bölünmüş kasa erişimleri nedeniyle bakımı kolaydır ve hem elektrikli hem de dizel sürücülerle kullanılabilirler. Bununla birlikte, bunlar ayrıca tipik olarak her tür yangın pompası arasında en fazla alana ihtiyaç duyar.
Son Emiş Pompası
Bir uçtan emiş pompası, emiş girişine dik bir tahliye çıkışına sahiptir. Bu pompalar tipik olarak yaklaşık 1.500 gpm (5,678 L/dk) kapasiteyle sınırlıdır. Yatay bölmeli yangın pompalarına kıyasla, daha kompakttırlar ve kullanılabilir alanın önemli olduğu bir yangın pompası odasında daha az kurulum alanı gerektirirler. Uçtan emişli pompalar, elektrikli sürücü veya dizel sürücü ile kullanılabilir.
Çok Kademeli Çok Noktalı Pompa
Çok Kademeli Multiport pompalar, yatay bir mil tarafından tahrik edilen tek bir mahfaza içinde seri olarak birden fazla çarka sahip bir pompaya bağlanan bir elektrik motoru veya dizel motor olabilen tek bir sürücü kullanır. Muhafazada farklı basınçlar sağlayan birden fazla bağlantı noktası veya tahliye çıkışı vardır- her bağlantı noktası ardışık seri çarklardan artan basınca sahiptir.
Sonuçta, çeşitli durumlarda kullanılabilecek birkaç farklı pompa vardır. Sistem talebiniz, su kaynağınızın sağlayabileceğini aştığında, bir yangın pompasının bu boşluğu doldurmaya yardımcı olmak için neler yapabileceğine bakmanın zamanı geldi.