Endüstriyel Isıtma Sistemleri Nelerdir?
İşyerinde bir yangınla mücadele yöntemi önermek ve yangınla mücadele ekipmanını iyi çalışır durumda tutmak yasal bir zorunluluktur. Taşınabilir yangın söndürücüler ve hortum makaraları, en yaygın yangın söndürme ekipmanı türüdür.
Bir yangının başlaması için üç şeyin mevcut olması gerekir: yakıt, oksijen ve ısı. Yangınları söndürmek, bu üç bileşenden bir veya daha fazlasının düşürülmesini veya ortadan kaldırılmasını gerektirir.
Yaklaşımlardan biri, nadiren mümkün olsa da, yanan malzeme olan yakıtı çıkarmaktır. Sonuç olarak, genellikle Yangın Söndürme Cihazları ile gerçekleştirilen ısı veya oksijenin uzaklaştırılmasının en başarılı yöntem olduğu kanıtlanmıştır.
Yangına karışabilecek çeşitli tehlikeleri ve malzemeleri anlamak ve yangını söndürmek için uygun söndürücüyü kullanmak çok önemlidir. Aslında, kötü seçim ve uygulama durumu daha da kötüleştirebilir ve itfaiyeciyi riske atabilir. Örneğin, bir yonga tavası yangınında kullanılan bir su söndürücü, simüle edilmiş bir patlamaya neden olur ve su, bilgisayar ekipmanında kullanıldığında önemli hasara ve hatta elektrik çarpmasına neden olabilir.
Yangın Söndürme Araçları
Su – Sıradan katı yanıcı malzemelerdeki yangınlarda bir söndürücü maddenin etkinliği esas olarak soğutma etkisine bağlıdır. Su, diğer maddelerden daha iyi soğutma özelliklerine sahiptir ve en iyisidir.
Yeterince soğutulmadığı takdirde yeniden alev alabilecek bu malzemelerdeki yangınlarda kullanım içindir. Ayrıca, su kolayca nüfuz edebilir derin bir ateşe ulaşmak için. Sulu yangın söndürücü veya hortum makarası kullanılması yangın alanını soğutur ve yanmanın sürdürülemeyeceği bir noktaya kadar ısıyı azaltmak veya ortadan kaldırmak. Ancak su iletkendir. Elektrikli alanlarda ve canlı elektrikli ekipman üzerinde kullanılmamalıdır.
Köpük – Yanıcı sıvıları içeren B Sınıfı yangınlar için köpük etkili bir söndürücüdür. Bunlar, yanan bir sıvının yüzeyinde bir örtü oluşturarak çalışır. Köpük battaniye, yeniden tutuşmayı önlemek ve sıvının soğumasını sağlamak için yeterince uzun süre yerinde bırakılır. Köpük ayrıca A Sınıfı durumlarda katı yakıt yangınlarını söndürmek için de kullanılabilir.
Sulu film oluşturan köpük, özellikle benzin gibi düşük parlama noktalı sıvılarla alevlerle mücadelede etkilidir. Yanıcı bir sıvı yangını söndürüldüğünde, yanan sıvının yüzeyinde bir köpük tabakası oluşur ve oksijen beslemesini keserek yangının sönmesine neden olur. Ayrıca, bu tür köpük sıvı yüzeylerini hızla kaplar ve köpükteki suyun bir kısmı yanıcı sıvının yüzeyinde ince bir tabaka oluşturarak yeniden tutuşma riskini en aza indirir.
Köpük, su gibi bir elektrik iletkenidir ve canlı elektrik ekipmanının yakınında kullanılmamalıdır.
Kuru çok amaçlı toz- Bu, hem A Sınıfı hem de B Sınıfı alevlerde çalışır. Yanan bir katı üzerindeki alevleri söndürdükten sonra, toz bulutu erir ve nesne üzerinde bir deri oluşturur. Erimenin malzeme üzerinde bir soğutma etkisi vardır ve cilt yanıcı buharlar üzerinde boğucu bir etkiye sahiptir ve bunların oluşma hızını düşürür.
Kuru toz, sıvıların üzerindeki alevleri köpükten daha hızlı söndürür, bu da onu yanan sıvının üzerinde tam bir köpük örtüsü oluşturulmadan önce yakındaki nesnelere yayılan yangınlar için ideal hale getirir. Bu söndürücüler, daha büyük yanan sıvı bölgeleriyle uğraşırken, benzer boyuttaki diğer söndürücülerden daha etkilidir. Ayrıca, özellikle sıvı geniş bir alana yayıldığında ve yayıldığında, serbest akan sıvıları içeren alevler üzerinde de çalışırlar. Kuru toz, canlı elektrikli ekipmanlarda kullanılabilir, ancak yangınla mücadeleden önce akım kesilmelidir.
Karbondioksit (CO2) – Karbondioksit (CO2) sıvının üzerindeki alevleri köpükten daha hızlı söndürür, bu da yanan sıvının üzerinde tam bir köpük örtüsü oluşturulmadan önce yakındaki nesnelere yayılan yangınlarla başa çıkmak için daha uygun olmasını sağlar. CO2 söndürücüler, sızan sıvıları içeren hem yatay hem de dikey yüzeylerde küçük alevleri söndürmek için kullanılabilir. Ayrıca, birincil kaygının kuru toz veya köpükten kaynaklanan zarar veya kontaminasyonu önlemek olduğu durumlar için de idealdir. Bu tür söndürücüler, örneğin hassas laboratuvar ekipmanlarının depolandığı bir yerde mükemmel olacaktır.
Kuru toz ve karbondioksit minimum soğutma etkisine sahiptir ve gaz dağıldığında yeniden tutuşmaya karşı çok az koruma sağlar. Bir işlemde uzun süreli yanma veya ısınma nedeniyle sıvının aşırı ısındığı kaplarda sıvı alevlerini söndürmede köpük kadar etkili değildirler.
Karbondioksitli söndürücüler yüksek basınç altında CO2 açığa çıkarır ve CO2 havadan ağır olduğu için yangın oksijenden yoksun kalır ve yanma devam edemez ve bu da yangının söndürülmesine neden olur.
Halon – Halon gazlı yangın söndürücüler ozon tabakasına verdikleri zarardan dolayı artık üretilmemektedir. Genellikle yeşil veya kırmızı renkli küçük Halon 1211 el cihazlarının kullanımı artık yasal değildir ve değiştirilmelidir. Bazı yangın söndürücü satıcıları bunu sizin için halledecektir, ancak değilse, yerel belediyenin Atık Yönetimi Müdürü ile iletişime geçmelisiniz.
Asgari Önlemler
Yangın söndürücülerin kurulumunu düşünürken, Entalpi ayrıca aşağıdaki tavsiyelerin de dikkate alınmasını tavsiye eder:
- Çalıştırma yöntemi: Bir binadaki tüm yangın söndürücüler, mümkünse, aynı yöntemle çalıştırılmalıdır.
- Jetin çalışma açısı: Jeti, yangın tehlikesi olan bölgeye yönlendirmek mümkün olmalıdır. Söndürücü korumak için tasarlanmıştır.
- Jetin uzunluğu ve şekli: Kapsaması amaçlanan yangın riski alanına uygun olmalıdır. Nozulun katı bir su jeti veya ince bir sprey salacak şekilde ayarlanması da yapılabilir.
- Kullanım kolaylığı: Çeşitli tipteki yangın söndürücülerin ağırlıkları farklıdır. Bina sakinleri sağlanan cihaz türlerini kolayca kaldırabilir olmalı
Portatif Söndürücülerin Yerleştirilmesi
Aletler her zaman yangın tehlikesine mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidir. Kaçış kapılarının yakınında bulunur. Bir çıkış yolu arayışında tek tip binalarda, her katta aynı noktalarda. Mümkün olduğunda, ateş noktaları oluşturmak için gruplar halinde çalışın. Mümkünse, sığ girintilere yerleştirin. Aşırı sıcaklıklardan uzak tutun.
Portatif yangın söndürme ekipmanı, yaklaşık olarak taşıma kolları ile duvara güvenli bir şekilde sabitlenmelidir. Yangın söndürücüyü kullanmak isteyen kişiler, herhangi bir yöne 30 metreden fazla seyahat etmemelidir. Yangın battaniyeleri, yüksek veya özel risk alanlarında, yani tüm mutfaklarda ve kaynak yapılan yerlerde sağlanmalıdır.
Söndürücüler her zaman açıkça görülebilir ve erişilebilir olmalıdır.
Söndürücülerin üzerine asılan personel kıyafetleri veya içindekiler yangınla mücadeleyi engelleyecektir.
Portatif yangın cihazlarının tahsis edilen konumlarında tutulmaları ve yanlış yerleştirilmemeleri oldukça önemlidir.
Bakım
Tüm yangınla mücadele ekipmanı iyi çalışır durumda tutulmalı ve yıllık olarak servis verilmelidir. Servis ve bakıma yardımcı olması için her hortum makarası, yangın söndürücü ve yangın battaniyesi bir kimlik numarası ile etiketlenmelidir.